I det fynske folks tjeneste

Flammen og Jensens er enige: Takeaway kommer til at fylde mere i maven i fremtiden

Restaurantkæderne Flammen og Jensens Bøfhus oplever pæn fremgang på takeaway, og de er sikre på, at kunderne holder fast, også efter coronakrisen er overstået.

Hos Jensens Bøfhus har man beholdt cirka en tredjedel af medarbejderne på arbejde til at producere og sælge takeaway. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Restaurationsbranchen er en af de hårdest ramte brancher under coronakrisen, men allerede nu er en del af lærepengene, at takeaway kommer til at fylde langt mere.

Læs også Køber lokalt: Virksomhed redder leverandører med takeaway

Det oplyser både restaurationskæderne Flammen og Jensens Bøfhus.

- Vi har vel tidoblet vores takeaway i Odense siden oktober. Indtjeningsmæssigt og som enkeltstående aktivitet er det selvfølgelig ikke en god case, fordi vi stadig skal betale husleje, lønninger, afskrivninger og vareforbrug, siger Piet Klein, der er direktør for den familieejede Flammen-kæde.

Restaurationskæden har sendt medarbejdere hjem med lønkompensation, men kan selvfølgelig ikke få kompensation for den del af forretningen, der kører videre.

- Vi kunne have fået 100 procent kompensation, hvis vi bare havde lukket det hele ned, og havde vi vidst det på forhånd, kunne det være, vi havde handlet anderledes, siger Piet Klein til TV 2/Fyn.

Hvis han skal trække noget positivt ud af situationen med lukkede restauranter, er det, at man lærte at agere hurtigt og skære omkostningerne til med det samme.

- Samtidig har vi haft travlt med takeaway, hvor vi har fået rigtig god læring. Vi håber, at vores kunder vil bakke os op i den del af konceptet, også efter at krisen er slut, siger Piet Klein.

00:25

Piet Klein, direktør for Flammen, fortæller, at restauranten i Odense har tidoblet andelen af takeaway. 

Luk video

Jensens Bøfhus er midt i konflikt

Hos Jensens Bøfhus har man beholdt cirka en tredjedel af medarbejderne på arbejde til at producere og sælge takeaway.

I øjeblikket forhandler kæden med Beskæftigelsesministeriet om, hvordan lønkompensationen omfatter de hjemsendte medarbejdere.

Samtidig med at krisen kører, er kæden midt i en konflikt med 3F om ny overenskomst og har lockoutet fagforeningens medlemmer.

Og under arbejdskonflikter dækker regeringens kompensationsordning ikke.

- Vi har dog fortsat dialog om sagen. Vi mener jo ikke, at ministeriet forholder sig neutralt i sagen, når man ikke vil udbetale kompensation på grund af konflikten, siger Anders Nikolaisen, direktør for Jensen Bøfhus-kæden.

Håber på snarlig åbning

Kædens omsætning er ligesom hos Flammen faldet dramatisk, men Anders Nikolaisen mener også, at opretholdelsen af takeaway har været en positiv læring, som man vil satse meget mere på i fremtiden.

Læs også Corona-forlængelse ærgrer: Jensens Bøfhus havde håbet på fulde huse i påsken

- Vi har oplevet en pæn fremgang, og det bliver et af de ben, vi vil stå på i fremtiden. Vi dykker formentligt lidt på takeaway-salget, når restauranterne åbner igen, men det har været en god mulighed for at beholde en del af omsætningen, som vi vil holde fast i, siger han.

Han håber, at der bliver mulighed for, at restauranterne kan åbne igen med visse restriktioner efter påske, men at det selvfølgelig er helt op til myndighedernes vurdering.

I Sverige er det fortsat muligt at holde Jensens restauranter åbne, da myndighederne tillader op til 50 mennesker at være sammen.

- Jeg kan ikke vurdere, om de danske eller svenske myndigheder gør det rigtige. Men krisen afspejler sig selvfølgelig også i Sverige, hvor vi ikke kan fylde restauranterne, og hvor vi også har haft en del personale, der har været syge, siger Anders Nikolaisen.

00:20

Anders Nikolaisen fra Jensens Bøfhus fortæller, at bøfkæden oplever pæn fremgang på takeaway under coronakrisen. 

Luk video