I det fynske folks tjeneste

Opråb til forældre: - Få jeres børn til at forstå alvoren

Forældre i Odense Kommune skal tage en alvorlig snak med deres børn. Det er nemlig ikke alle, der holder afstand og overholder forsamlingsforbuddet.

Sådan burde de fynske legepladser se ud for tiden. Det er dog ikke altid tilfældet. Foto: Masoud Jafari Pouia

En stor del af fynboerne må i dag trodse det gode vejr og blive hjemme på grund af coronavirus. Men på trods af forsamlingsforbuddet og opfordringen til at holde afstand, så er der stadig både børn og unge at finde på legepladser og boldbaner i Odense Kommune.

Det skal stoppes.

- Det er klart, at når vi oplever, at børn og unge forsamles på den måde, så bliver det direkte modstridende Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Så risikerer vi, at de bliver en del af den smittekæde, samfundet prøver at bryde, siger sekretariatschef for Skole, socialforvaltning og politi (SSP) i Odense Tommy Holst.

Derfor råber SSP Odense nu kommunens forældre op i et brev, de sendte ud onsdag eftermiddag.

- Når vi er i dialog med børn og unge, så er vores opfattelse, at de ikke helt har forstået alvoren af situationen, fordi de ikke er i risikogruppen, fortæller han.

Læs også Mød hinanden online: På gaden for at forhindre forsamlinger af børn og unge

'Vi har brug for jeres opbakning'

I brevet skriver SSP Odense, at de har brug for forældrenes opbakning.

- Vi har mødt børn og unge mange steder. Både i skolegårde, hvor de har siddet ved bordbænkesæt, på idrætsbaner, hvor de har forsamlet sig for at spille bold og på idrætslegepladser rundt omkring i byen, fortæller Tommy Holst.

Derfor opfordrer de forældrene til at tage en snak med deres børn, så de forstår situationens alvor.

- De har ingen referenceramme. De har ingen gammel historie om noget lignende. Sådan er det jo i virkeligheden også for mange voksne, forklarer han.

Det er dog ingen undskyldning for forældrene, at de heller ikke har oplevet noget lignende:

- Hvis vi ikke er det gode eksempel, så kan det være svært for børnene at forstå, hvorfor de selv skal gøre noget, tilføjer sekretariatschefen.

Læs også Bliver indendørs: Fynsk forening deler musikvideo med kedsomhedsramte unge

Rådgiver forældrene

Ifølge sekretariatschefen, var der ikke så mange ude onsdag.

- Nu var vejret ikke det bedste i går. Det er bedre i dag, og derfor er vi også spændte på at se, hvordan aktiviteten er i dag, når skoletiden ligesom ophører, fortæller han.

Det er vigtigt at tage snakken hurtigt, og derfor opfordrer sekretariatschefen til, at folk ringer til SSP Odenses vagttelefon. De kan komme med råd til, hvordan man tager snakken med sit barn.

- Det duer ikke, at man ikke er med til den her løsning. Derfor skal man tage fat i sine børn, afslutter sekretariatschefen.

Tre gode råd til hvordan man tager snakken med sine børn.

1. Gør situationen nærværende men ikke skræmmende. 

Børnene og de unge skal forstå, at det er alvor, og at det kan ramme nogle hårdere, end det nødvendigvis rammer dem.

Derfor skal man forklare dem, at virussen ikke nødvendigvis gør dem syge, men at de kan bære den uden at vide det og smitte andre ubevidst. Hvis dem de smitter heller ikke er i risikogruppen, skal børnene forstå, at de smittede kan tage det med hjem til nogen, der kan blive alvorligt syge.


2. Vær det gode eksempel
Børnene har aldrig prøvet at være i en sådan situation før, og derfor vil de spejle sig i, hvordan deres forældre opfører sig. Derfor er det vigtigt, at du tydeliggør, at du tager det seriøst, og at du ikke selv engagerer dig i offentlige aktiviteter eller aktiviteter, der kræver, at man er fysisk tæt på andre mennesker. 

 

3. Vend argumentationen om

Normalt vil vi gerne begrænse børnenes skærmtid og få dem ud at lege i det fri. Du kan roligt sende børnene ud jeres egen have, men hvis de begynder at samle sig med venner og veninder på sportspladser og lignende, risikerer de at blive en del af en smittekæde.  Derfor kan du forklare dem, at mere skærmtid er helt okay, så længe man ikke må bruge tid med sine kammerater. 

 

Du kan ringe til SSP Odense på telefonnummer 65 51 50 99, mandag til torsdag klokken 8.30-16.00 og fredag fra 8.30-14.00

 

Kilde: SSP Odense

Se mere