I det fynske folks tjeneste

Storcentre åbner igen: - Butikkerne skriger efter omsætning 

Mandag åbner de fynske storcentre igen. Det er gode nyheder for butikkerne, som ifølge centerchefen i Tarup Center er desperate for at få gang i salget. 

00:54

I Tarup Center glæder de sig over, at fynske storcentre igen må slå dørene op mandag. Video: Ole Holbech

Fra mandag formiddag kan de fynske storcentre igen byde kunderne indenfor. Det sker som led i anden fase af genåbningen af Danmark. 

Læs også Tarup Center klar til genåbning: Sådan kommer det til at foregå

Det er en dag, som centerchef i Tarup Center, Kim Lynbech, har set frem til længe. 

- Det er fantastisk dejligt. Vi har været lukket i to måneder nu, og butikkerne skriger efter at få noget omsætning, så vi glæder os allesammen rigtig meget til at tage imod vores gæster, siger han. 

Også i Rosengårdcenteret i Odense har dagen været længe ventet.

- Vi lever jo af kunder, så vi har glædet os ekstremt meget. Det betyder, at vi stille og roligt kan få hjulene i gang - både for samfundets skyld, men også for vores lejeres skyld, for de har virkelig brug for noget omsærning, det er der ingen tvivl om, siger centerchef Casper Bach Andersen.

Nye tiltag skal forhindre smitte

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag meddelte, at storcentre kunne holde åbent fra den 11. maj, er der blevet arbejdet intenst i de fynske centre for at blive klar til åbning i overensstemmelse med de gældende retningslinjer.

Det betyder blandt andet, at der er opsat skiltning, der opfordrer kunderne til at holde til højre, og indført ekstra rengøring.

- Rengøring er rigtig vigtigt. Vi gør hyppigt rent på kontaktpunkter og fællesarealer, og kunderne har også selv mulighed for at spritte ekstra af på toiletterne, siger Casper Bach Andersen.

Læs også Storcentre genåbner: Her er kravene til dem

Derudover har centercheferne også mulighed for hele tiden at overvåge, hvor mange kunder der er i centeret på samme tid.

- Vi har kundetællere ved alle vores indgange. Så jeg kan faktisk sidde nede på mit kontor, og så kan jeg følge med i, hvor mange mennesker der er inde i centret på samme tid. Men der får vi ikke nogen problemer, forsikrer Kim Lynbech.

Træt af nethandel

Allerede fra morgenstunden var kunderne klar til at indtage centrene. Flere har savnet at handle i en fysisk butik under coronanedlukningen, lyder det.

Jeg er mere betrygget, nu når jeg er herude

Janni Eriksen-Jensen, kunde, Rosengårdcenteret

- I stedet for at købe på nettet og skulle vente på levering, kan jeg komme herud og få det med det samme, siger Zen Al Hassane, der er ude for at kigge på tøj i Rosengårdcenteret.

Heller ikke Janni Eriksen-Jensen mener, at nethandel er optimal i længden. Hun var kommet tidligt, fordi hun frygtede, at der ville opstå black friday-lignende tilstande i centeret.

- Men de fleste er gode til at gå den rigtige vej rundt, og vi ved godt, at vi skal holde afstand. Jeg er mere betrygget, nu når jeg er herude. Folk tager det meget stille og roligt, siger Janni Eriksen-Jensen.

00:31

Kunderne i Rosengårdcenteret blev sprugt til, hvad det betyder for dem, at de nu kan handle i de fynske storcentre.

Luk video

En fuldstændig vanvittig situation

Henrik Petersen, der er indehaver af Skoringen i Tarup Center, håber at flere vil vende tilbage til de fysiske butikker, og han glæder sig til at åbne igen.

De seneste måneder uden omsætning har været frygtelige, fortæller butiksejeren. 

- Det er svært at beskrive. Det er jo en fuldstændig vanvittig situation, som vi aldrig har prøvet før og forhåbentlig aldrig kommer til at prøve igen. Men nu glæder vi os bare til at komme i gang, siger han.  

- Det er jo det, vi skal leve af, så vi har noget, vi skal have indhentet. Helt klart.

 Kunderne har bakket op

Mens Henrik Petersen har måttet holde sin skobutik lukket de seneste to måneder, har der stadig været åbent i dagligvarebutikken Løvbjerg i Tarup Center.

Ifølge Ulrik Rasmussen, der er købmand i Løvbjerg, har centret været præget af en spøgelsesagtig stemning, men kunderne har været gode til at bakke op.

- Kundernes opbakning har været supergod. De har virkelig handlet lokalt for at sige det på godt dansk, så det har været rigtig godt. Omsætningsmæssigt har vi ligget ret pænt over sidste år, forklarer købmanden.

Læs også Butikker i Langeskov Centret holder vejret: Håber det bliver en genåbning, der batter

Men nu glæder UIrik Rasmussen sig bare til, at centret åbner op, så der kan komme gang i centret igen.

- Det bliver så skønt, for vi får alle kollegaerne tilbage igen, og vi får liv i centret igen. Back to new normal. Det bliver rigtig godt.

Der er i alt 44 butikker i Tarup Center fordelt på cirka 22.000 kvadratmeter.