Fynske virksomheder gambler med fynboernes data

It-sikkerheden er underprioriteret hos virksomheder i Region Syddanmark. På Fyn har virksomhederne generelt ikke nok fokus på at beskytte deres data, mener it-eksperter.

Hackerangreb, ondsindede programmer og suspekte emails er blevet en del af  hverdagen hos virksomheder i hele verden fortæller it-eksperter. Truslen imod datasikkerheden er blevet større, og som TV 2/Fyn kunne fortælle i sidste uge, så er data-kriminaliteten fordoblet på Fyn på bare et år.

Men selvom truslen fra hackere og ondsindede programmer er blevet markant større de seneste par år, så er de fynske virksomheder ikke rustet sig i kampen om at beskytte deres egne og kundernes data.  

quote Der er rigtigt mange huller i mange fynske virksomheders netværk, hvorimod flere af de sjællandske firmaer bruger flere penge på sikkerhed.

Morten Soelberg, administrerende direktør, IT Experterne.

Det viser tal fra en rundspørge fra brancheforeningen Dansk IT.

Flest inficerede computere i landet
Undersøgelsen viser, at virksomhederne i Region Syddanmark har den højeste andel af inficerede computere i landet. I undersøgelsen svarer otte procent af de adspurgte medarbejdere, at deres arbejdscomputer eller arbejdstelefon har været ramt af virus eller ondsindede programmer inden for det seneste år. Dette tal er tre procent højere end landsgennemsnittet.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos de fynske it-sikkerhedsfirmaer oplever man, at sikkerheden ikke er i top på Fyn. Det oplever de blandt andet hos IT Experterne i Odense, der har kunder rundt om i Danmark.

-Der er rigtigt mange huller i mange fynske virksomheders netværk, hvorimod flere af de sjællandske firmaer bruger flere penge på sikkerhed og generelt er mere opdateret omkring det, siger Morten Soelberg, der er administrerende direktør i IT Experterne.

Fokus på it-sikkerheden er den laveste i landet.
I rundspørgen fra Dansk IT svarer 55 procent af de adspurgte medarbejdere i Region Syddanmark, at virksomheden, de arbejder i, har en sikkerhedspolitik. Det er seks procent under landsgennemsnittet på 61 procent. Derudover svarer knap halvdelen, at virksomheden enten ikke har en sikkerhedspolitik, eller at de ikke ved, om der eksisterer en it-sikkerhedspolitik i firmaet.  

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hos IT Experterne i Odense bruger man de samme metoder som hackerne for at se, hvor der kan være huller i it-sikkerheden. Og ifølge Morten Soelberg skyldes et generelt lavt fokus på it-sikkerhed, at kendskabet til udviklingen i de ondsindede programmer og metoderne, som hackerne bruger, ikke er fulgt med i takt med, at truslen imod firmaernes data er blevet større.

Morten Soelberg, administrerende direktør i IT Experterne

-Jeg tror, det er fordi, at mange ikke kender konsekvenserne af det. Mange er nok lidt gammeldags og tænker: Har jeg en firewall, så er jeg nok sikker. Man er nødt til at sikre sig endnu mere i dag, siger Morten Soelberg.

quote Det vi ser, er, at mange ikke har it-sikkerheden med på budgettet, derudover har man ikke talt om, hvordan man håndterer denne her it-trussel.

Talsmand, rigspolitietscyberenhed, NC3

Kunderne kan også være udsat
Mange virksomheder er stærkt afhængige af de ting, som de har lagret på deres servere. Det kan for eksempel være regnskaber, kundelister, forretningshemmeligheder, men også informationer som kundernes kreditkortoplysninger og andre følsomme data. Og ifølge rigspolitiets cyberenhed NC3, så er it-sikkerheden generelt ikke særligt højt prioriteret.

- Vi ser, at mange ikke har it-sikkerheden med på budgettet. Derudover har man ikke talt om, hvordan man håndterer denne her it-trussel, og det kan give nogle udfordringer den dag, hvor man bliver ramt, siger en talsmand fra rigspolitiets cyberenhed NC3.

For hvis man ser på de seneste års udvikling inden for it-kriminalitet, så handler det ikke længere om, at man kan blive hacket, men om hvornår det sker.

-Graden af angreb på virksomheder kommer til at stige, hvis man ikke tager sine forholdsregler. Den bedste måde at sikre sig mod it-truslen i fremtiden er at få det med på budgettet, så man er bedre rustet, siger talsmanden fra NC3.

quote Det er kun et spørgsmål om tid, inden at de kriminelle banker på, og hvis døren er åben, så kommer de også indenfor.

 Dan Baardesø, Direktør, Bureau Kraken.

Flere begynder at sikre deres data. 
Men selvom mange fynske virksomheder ikke prioriterer it-sikkerheden særligt højt, så er flere begyndt at få sikret deres data. Bureau Kraken fra Odense, der laver søgemaskineoptimering for virksomheder, har hyret professionel hjælp udefra, så deres data ikke falder i de forkerte hænder.

- Det har vi gjort fordi, vi selvfølgelig gerne vil beskytte vores egne data, men derudover har vi også data fra andre virksomheder, og det er selvfølgelig vigtigt for os at beskytte dem så godt som muligt.Det er jo ligesom, når banker har med folks penge at gøre, så er de jo sikkert låst væk, så der ikke er nogen, der kommer og tager dem, siger Dan Baardesø, Direktør i Bureau Kraken.

Men selvom udgifterne til it-sikkerhed er højere ved at købe det hos et eksternt sikkerhedsfirma, så mener Dan Baardesø, at flere burde få sat ekstra sikkerhed på deres servere.

- De kriminelle på internettet har ikke tænkt sig at stoppe, det er helt sikkert. Så jeg tror, at der generelt skal meget mere fokus på it-sikkerhed i fremtiden, for det er kun et spørgsmål om tid inden, at de kriminelle banker på. Hvis døren er åben, så kommer de også indenfor, siger Dan Baardesø.

Se hvordan Kasper Soelberg fra IT Experterne tester et netværk ved at bruge de samme metoder, som hackerne gør. 

 

 

Oversigt

    Oversigt