I det fynske folks tjeneste

Arvegodset: Valdemars Slots gamle bygninger æder overskuddet

De fynske godser og herregårde må tænke i alternative forretninger for at overleve. I aften kan du se, hvor meget julen betyder på Valdemars Slot.

00:26

Video: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

1 af 5

Der knokles på Valdermars Slot  i disse dage for at december kan blive en indbringende måned.

Julemarked og Gammeldags Jul skal være med til at få driften til at hænge sammen.

Men der er store udgifter på Fyns flotte herregårde og godser - og især til vedligeholdelse.

- Det er faktisk alt, hvad vi tjener her på stedet, der bliver brugt til vedligehold. Uden undtagelse, siger administrerende direktør Frits Thorarinsson til TV 2/Fyn.

Bare udgiften til el og varme løber ifølge Frits Thorarinsson op i en million kroner om året.

I det seneste regnskabsår gav driften et underskud på 3,2 millioner kroner, og lægger man renteudgifterne til lån oveni, havner man på et underskud på 5,7 millioner kroner før skat, viser det netop offentliggjorte regnskab fra Valdemars Slot Gods A/S.

- Det er faktisk alt, hvad vi tjener her på stedet, der bliver brugt til vedligehold. Uden undtagelse, siger administrerende direktør Frits Thorarinsson til TV 2/Fyn. Foto: Ole Holbech

Årets underskud følger oven på en række underskud de senere år og er årsag til, at godsets formue - egenkapital - nu er i minus med 5,5 millioner kroner.

Læs også Herregårde i knibe: Jul og fest redder mange

Bygningsmasse kan blive redningen

Det skal sammenholdes med, at godset har kortfristede gældsforpligtelser på 8,8 millioner kroner, der skal betales inden for et år, og en langfristet gæld på knap 80 millioner kroner.

Men mens herregårdenes massive bygningsmasse på den ene side er en stor udgift for deres ejere, rummer de samtidig de muligheder, der måske kan blive deres redning.

På Fyn findes der cirka 124 herregårde afhængigt af, hvor man lægger snittet. Og mange har allerede fundet på at udnytte deres herlighedsværdi, som Erland Porsmose kalder det.

Læs også Valdemars Slot siger velkommen til jul i de private gemakker

På nogle herregårde har man etableret naturskønne campingpladser, andre herregårde har slået sig på kurser og konferencer. Nogle steder kan man leje festsalen til sit bryllup, mens andre driver decideret hoteldrift.

Hos Patriotisk Selskab vurderer  direktør Christian H. Vesterager, at det er en udvikling, der har været mange år undervejs:

- Det er stadig landbruget og skovbruget, der er fundamentet for langt de fleste ejendomme. Men samtidig er det i løbet af de seneste tyve år langsomt blevet langt mere almindeligt anerkendt og accepteret, at man åbner op og bruger sine bygninger til andre aktiviteter for at skabe indtjening, siger Christian H. Vesterager.

I den kommende tid kan du følge med på TV 2/Fyn i serien: Herregårde på pengejagt.

02:27

- Bygningsmassen er vores fremtid, siger administrerende direktør Frits Thorarinsson til TV 2/Fyn.

Luk video