I det fynske folks tjeneste

Analyse: Bro til Als vil give kæmpe boost til Sydfyn

Hvis Fyn og Als hægtes sammen vil det medføre tusindvis af nye arbejdspladser og en omsætningsforøgelse på en milliard kroner.

Hvis den her sendes på pension, kan det give hele regionen et kraftigt økonomisk løft.

En fast forbindelse mellem Als og Fyn vil skabe tusindvis af jobs og løfte BNP med op mod en milliard kroner om året. Det viser en analyse lavet for AlsFynBroen, der er et samarbejde mellem Sønderborg og Faaborg-Midtfyn Kommune. Den regionaløkonomiske analyse er lavet af Damvad Analytics.

Analysen har undersøgt de økonomiske effekter ved en fast forbindelse og forudser blandt andet, at broen vil skabe 2660 fuldtidsjobs i fem år, mens den opføres. Herefter vil effekten af at binde de to landsdele sammen give øget produktivitet for 100 millioner kroner om året og en samlet stigning i bruttonationalproduktet på op til en milliard kroner om året.

Konklusionerne i den nye analyse glæder formanden for AlsFynBroens styregruppe, Danfoss’ bestyrelsesformand, Jørgen M. Clausen.

Vækst og beskæftigelse
- Den nye analyse viser, at der er store perspektiver i AlsFynBroen. Den vil forbedre rammevilkårene for vækst og beskæftigelse i Syddanmark markant, og den vil nedbryde barrieren mellem to arbejdsmarkeder, som i dag er opdelte. AlsFynBroen åbner helt nye muligheder for virksomheder og privatpersoner, og den vil være en gamechanger til gavn for erhvervsliv, privatpersoner og kommuner, siger Jørgen M. Clausen.

Læs også Danfoss-formand i spidsen for broprojekt mellem Faaborg og Sønderjylland

En af de konkrete effekter af broen vil være flere tyske turister på Fyn. Analysen viser, at Fyn halter efter Sydjylland, når det kommer til at tiltrække tyske turister. Hvis Fyn kom på niveau med resten af Syddanmark, vil det skabe 500 jobs og øge turismeindtægterne med cirka 350 millioner kroner.

Fine tal for Fyn
Det er tal, som Faaborg-Midtfyns borgmester, Christian Thygesen (V), kan lide at høre.

- En bro vil gøre det hurtigere at komme fra grænsen til Fyn, og det vil uden tvivl bringe flere tyske turister til hele øen. Vi har nemlig alt det, som de efterspørger. Og, som analysen viser, vil flere turister betyde mange nye jobs og et stort økonomisk løft for hele Fyn, siger Christian Thygesen.

Analysens hovedkonklusioner er, at broen vil:

- skabe 13.300 jobs i byggeperioden (2660 fuldtidsjobs i fem år).
- medføre produktivitetsgevinster på op til 100 millioner kroner årligt.
- gøre det nemmere at pendle på tværs af landsdelene. I dag pendler 100 personer mellem Sønderborg og Sydfyn, med en bro vil tallet stige til over 5000.
- løfte turismen på Fyn – kommer Fyn på niveau med Sydjylland hvad angår tyske turister, vil det kunne skabe 500 jobs og øge indtægterne fra turisme med op til 354 millioner kroner om året
- Skabe grobund for et højere uddannelsesniveau i Region Syddanmark. Hvis regionen kommer på niveau med resten af landet hvad angår andelen af borgere med en lang videregående uddannelse, vil det have en positiv effekt på BNP på op til 520 millioner kroner.
- derfor samlet set kunne øge BNP med op til 974 millioner kroner om året.