I det fynske folks tjeneste

Piger trampet ned af løs kvie: Dyrskuet slipper for straffesag

En løssluppen kvie kvæstede under Det Fynske Dyrskue i sommer seks personer. Torsdag besluttede anklagemyndigheden ved Fyns Politi, at ulykken ikke skyldtes en strafbar handling.

Det er denne kvie, der trampede flere små piger ned under Det Fynske Dyrskue. Både kvie og ejer slipper for straffesag. Foto: Anders Høgh

Under Det Fynske Dyrskue i juni vristede en etårig limousine-kvie sig ud af sin trækkers greb og for over pladsen for at nå tilbage til sin stald. Undervejs ramte og kvæstede kvien seks personer, blandt andet fire børn.

Anklagemyndigheden ved Fyns Politi fortæller torsdag, at deres efterforskning er indstillet, fordi de ikke mener, at der er foregået noget strafbart.

Dermed slipper Det Fynske Dyrskue for at skulle igennem et retsligt efterspil for at placere et ansvar for ulykken.

Jeg er glad for, at sagen formelt er lukket nu. Jeg er også glad for, at der ikke er nogen, der bliver anklaget for noget. Det var et hændeligt uheld, og ingen kunne gøre for det

Gitte Bech, dyrskuechef

Den løsslupne kvie trampede på sin vej tilbage mod stalden fire børn ned, herunder en otte måneder gammel pige, der blev trådt i hovedet og slået bevidstløs. Pigen blev straks efter ulykken kørt til OUH.

Kvien ramte også en toårig pige, der efterfølgende blev indlagt for et muligt hul i den ene lunge samt en flænge i den ene arm, samt to syvårige piger. Den ene af de to syvårige blev i forlængelse af uheldet opereret for et brud på skinneben og ankel. Den anden blev ramt i hovedet af kvien og blev efterfølgende indlagt til observation.

Læs også Baby trampet i hovedet: Ramt af løssluppen kvie på dyrskue

Derudover væltede den to voksne - en mand og en kvinde. En 50-årig kvinde blev ramt og slog ryggen, og en 58-årig mand, som efterfølgende klagede over smerter i brystet efter at være blevet skubbet omkuld af kvien.

Ingen af de seks tilskadekomne har ifølge Fyns Politi fået varige mén efter ulykken.

Ikke begået noget strafbart

Ifølge flere vidner til ulykken, som TV 2/Fyn på dagen talte med på pladsen, var det et dramatisk men hændeligt uheld, der kan ske, når man har med levende dyr at gøre. 

Samme konklusion kom anklagemyndigheden ved Fyns Politi torsdag frem til. På den baggrund har de afsluttet sagen, og dermed slipper Dyrskuet for en straffesag i forbindelse med den løsslupne kvie. 

- Der er ikke fundet nogen rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Grundlaget for afgørelsen er, at arrangementet er blevet afviklet inden for rammerne af tilladelsen, herunder også for uforudsete hændelser og risici i forbindelse med dyreadfærd, fortæller Maria Fanø-Fredeløkke, der er anklager ved anklagemyndigheden.

Hun forklarer, at sagen er færdigefterforsket, og at anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke er grundlag for at fortsætte efterforskningen eller rejse en sigtelse.

Den udgang på sagen glæder dyrskuechefen.

- Jeg er glad for, at sagen formelt er lukket nu. Jeg er også glad for, at der ikke er nogen, der bliver anklaget for noget. Det var et hændeligt uheld, og ingen kunne gøre for det. Det er desværre det, der kan ske, når man har med levende dyr at gøre, siger Gitte Bech. 

Læs også Øjenvidne: - Jeg ser en ung dame, der bliver løbet ned bagfra

Vil forbedre sikkerhed

Rent retsligt er sagen dermed afsluttet, men for dyrskuechefen er sagen langt fra slut endnu.

- For mit vedkommende går den videre på flere måder. Lige nu ligger den hos vores forsikringsselskab, og jeg har haft dialog med de tilskadekomne i forbindelse med forsikringssagerne, siger Gitte Bech.

Sagen får også konsekvenser for den måde, dyrskuet fremadrettet vil håndtere dyrene på. 

- Vi arbejder videre med at sikre os bedre, så vi undgår en tilsvarende situation. Vi flytter rundt på nogle dyr på pladsen, lige som vi ændrer den måde, vi opstalder dyrene på og ikke mindst ændrer vi, hvordan vi håndterer det, når vi flytter dyrene til og fra stalde. Vi kommer til at gøre det på en måde, så publikum ikke er så tæt på, som de er i dag. Der er mange ting i støbeskeen, og vi arbejder på at forbedre flere ting, siger Gitte Bech.

Læs også Piger trampet ned af løs kvie: - Det er et hændeligt uheld

00:55 Luk video