Ny bog: Erhvervslivet kan lære af fynsk roboteventyr

Det fynske roboteventyr er et eksempel, andre virksomhedsklynger kan lære af. I morgen udkommer Carsten Stenos bog om Robotics Valley i Odense.

Kimen til eventyret blev lagt for over 30 år siden.  Og bag succesen ligger et benhårdt arbejde og samarbejde som nu betyder, at robotklyngen på Fyn har et fuldendt økosystem.  En succes,  som erhvervsjournalisten Carsten Steno har fået penge af Vækstfonden til at beskrive i sin bog "En klynge, der virker"

-Jeg synes, det er godt at få historien fortalt, fordi kimen i virkeligheden er lagt for 30 år siden. Det tager tid at få sådan noget op og stå og der er mange initiativrige mennesker bag, som man nu kan læse om, siger Carsten Steno

Carsten Steno har fået penge af Vækstfonden til at skrive bogen om det fynske roboteventyr
Carsten Steno har fået penge af Vækstfonden til at skrive bogen om det fynske roboteventyr

 

Andre kan lære af eventyret

”En klynge, der virker” er historien om den fynske robotklynge, der i dag er centrum for robotudvikling med over 80 virksomheder tilknyttet og 2300 medarbejdere. Læg dertil at virksomhederne forventer en dramatisk vækst de kommende år.  Man taler om den 4 og måske 5. industrielle revolution - så hvad var det, Mærsk gjorde, da han i sin tid ønskede svejserobotter til Lindø? Hvilke bump mødte klyngen undervejs og hvad var det for personer, der stod bag? Det går Carsten Steno tæt på i sin bog

-Det er vigtigt at andre kan lære, hvilke faktorer og rammebetingelser, der skal være i orden i samfundet for at gøre en virksomhedsklynge til succes, siger Carsten Steno

Svejserobotter til Mærsk

Eventyret startede i midten af firserne, hvor Mærsk på Odense Ståskibsværft begyndte at interessere sig for svejserobotter for at beholde skibsbyggeriet i Danmark og frem til i dag, hvor man taler den fynske robotklynge, som Robotics Valley. Virksomhedsklyngen i Odense har en styrkeposition, der kan bidrage afgørende til, at vi i Danmark kan bevare industriel produktion. De nye fleksible robotter gør det muligt at tage produktion hjem fra f.eks lande som Kina.

-Det er ikke en folkelig bog, men den er skrevet, så man kan forstå den spændende historie om Universal Robots, siger Carsten Steno.

Han forventer at den især vil interessere virksomhedsledere og mennesker med interesse for erhvervspolitik.

Robotten fødes

Ordet ”Robot” blev født med ordet ”Universal” foran sig i den tjekkiske forfatter Karel Capeks berømte skuespil ”Rossums Universal Robots”, der blev opført første gange i 1921.  Det er herfra at klyngens spydspids, Universal Robots, har sit navn. Et afgørende gennembrud for den fynske robotklynge kom med den stærke globale salgsvækst i Universal Robots og salget til amerikanske Teradyne for næsten to milliarder kroner.

 

De to stiftere af Universal Robots, Kristian Krassow og Esben Østergaard, i arbejde med robotarmen til UR5-robotten.
De to stiftere af Universal Robots, Kristian Krassow og Esben Østergaard, i arbejde med robotarmen til UR5-robotten.

Det spektakulære salg gjorde robotmiljøet i Odense kendt langt udenfor Danmarks grænser. Bag succesen ligger år uden løn,  30 timers arbejdsdage og en skilsmisse for teknologisk direktør og medstifter, Esben Østergaard.

-Vi er heldige, at vi er lykkedes og det har taget mange år at gøre firmaet synligt. Det er benhårdt arbejde og det er ikke noget, der kommer af sig selv, siger Esben Østergaard.

Robotter skal give kontrol

Karel Capeks skuepil er en dystopi, en historie som ender dårligt. Stykket slutter på den værst tænkelige måde, med at robotterne overtager verden. Men det er langt fra ideen med Universal Robots. Visionen er, at robotarmene skal arbejde tæt på mennesker uden afskærmning. De skal hjælpe os med at genvinde kontrollen over produktionen på fabriksgulvet, og give os overskud til at fremstille nye kreative produkter af høj værdi.

Bogen om det fynske robotmiljø går tilbage til 1986 og frem til 2016.
Bogen om det fynske robotmiljø går tilbage til 1986 og frem til 2016.

-Det bliver spændende at læse bogen, og det næste bliver vel en film, siger teknologidirektør Esben Østergaard.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt