I det fynske folks tjeneste

Nyt OUH: Chefflugt kan blive dyrt

Ekspert fastslår, at supersygehuset risikerer at blive forsinket, dyrere og slet ikke så super som der er lagt op til, efter at fire centrale chefer for byggeriet har sagt op.

Foto: Pernille Gram

Allerede inden byggeriet af Nyt OUH for alvor er kommet i gang, er Region Syddanmark stødt ind i problemer.

Siden 1. januar har en række chefer forladt Region Syddanmarks organisation, som har ansvaret for at bygge det kommende supersygehus.

Der er tale om planlægningschef, Jan Kongstad, bygningschef, Karsten Skettrup, logistikchef, Peter Lamp Sørensen og byggeleder, Jens Kappel Jensen.

Alle chefer med et stort ansvar og en specifik viden om det komplekse byggeri.

Ifølge Christian Thuesen, Lektor ved Danmarks Tekniske Universitet, er det ganske klart, hvad medarbejderflugten kan betyde.

- Det er tidsoverskridelser, der er økonomioverskridelser eller det kvalitetsoverskridelser, man får ikke den kvalitet, man gerne vil have, siger Christian Thuesen.

Region Syddanmark er lige nu i den indledende dialog med firmaer, som vil byde på at bygge supersygehuset. Tre kontrakter til en samlet værdi af 4,5 milliarder skal indgåes, og alt skal være klar til brug i 2022.

- Det er kæmpe, kæmpe store projekter, som skal være med til at redesigne hele vores sundhedssystem. Så der er rigtig mange kompetencer og fagfelter, der skal samles og blive enige om det her, siger Christian Thuesen.

Og netop derfor er det farligt, når fire nøglemedarbejdere forlader projektet på kort tid.

- Det har konsekvenser for, hvor effektiv en organisation er, for der er en masse krudt, der skal bruges på, at få tingene til at fungere bagefter, siger Christian Thuesen.

I regionens egne rapporter står der også, at hvis nøglemedarbejdere søger væk, kan det gå ud over projektet.

Flere politikere er da også urolige over chefafgangen.

- Vi skal i gang med en udbudsfase. Vi har netop trimmet projektet for at få pengene til at strække så langt som muligt. Så jeg er meget bekymret over, at så stor en del af ledelsen ikke er en del af projektet længere, siger SF-regionsrådsmedlem Ida Damborg.

- Det er nogle meget bekymrende symptomer på, at der ikke er 100 procent styr på byggeriet, siger det Konservative Folkepartis spidskandidat til regionsrådet, Morten Weiss-Pedersen.

TV 2/FYN har talt med alle fire forhenværende chefer - og vi har også forsøgt at få et interview med Nyt OUHs direktør Niels Nørgaard - men det har ikke været muligt.

Formand for Region Syddanmarks innovationsudvalg, Karsten Uno Petersen, siger til TV 2/Fyn, at der rent faktisk er tale om en styrkelse af organisationen. Se et længere interview med ham senere på tv2fyn.dk  

Har du tip eller oplysninger om Nyt OUH-projektet, så kontakt journalist Allan Spangsberg, alsp@tv2fyn.dk.