Patientforeningen: OUH-flytning går ud over kræftpatienter

Det er blandt andet kræftpatienter, der bliver ramt, når det medicinske udstyr skal flyttes til det nye supersygehus.

Region Syddanmark forventer, at nogle patienter skal flyttes til andre sygehuse, op til det nye supersygehus åbner i Odense i 2022.

Udstyret fra det nuværende OUH skal genbruges og derfor flyttes, og indtil det er oppe at køre, vil dele af sygehuset ikke være funktionsdygtigt i en periode. Det bekymrer Patientforeningen.

- Hvis man lige pludselig kommer i den situation, at udstyret bliver flyttet og går i stykker og ikke kan repareres, køber man ikke bare en CT-scanner ude i Bilka. Det tager lang tid, siger Niels Jørgen Langkilde, der er formand for Patientforeningen.

quote Vi kan sagtens forestille os, at det går galt igen.

Niels Jørgen Langkilde

Savner plan for flytning

Patientforeningen er bange for, at der igen kommer ændringer i planen om det nye OUH, og at det i sidste ende kan komme til at gå ud over patienterne, når udstyret skal flyttes.

- Vi kan sagtens forestille os, at det går galt igen, og derfor synes vi, at politikerne skal tænke sig om, fortsætter Niels Jørgen Langkilde, der efterlyser en klar plan for, hvordan flytningen af det avancerede udstyr skal foregå.

Patienterne i Odense kan under flytningen risikere at blive sendt til andre sygehuse i regionen, eksempelvis Vejle eller Svendborg.

- Det er en gene, som vi gerne ville have været foruden, men det er en af priserne, man må betale for at få et nyt hospital. Det vil man ikke kunne undgå, uden det vil blive meget dyrt, siger Niels Jørgen Langkilde.

Kræftpatienter triste over flytning

Noget af det medicinske udstyr er nemt at flytte, men der er også tungt udstyr som CT-scannere og PET-scannere, der er redskaber, man bruger til at se, om en patient har kræft.

Derfor kan det især være kræftpatienter, der som følge heraf vil opleve længere transporttid til andre sygehuse.

- Hvis man selv har været i nærheden af nogle kræftsyge, er det ikke noget, de vil opleve som kvalitetsforbedring. Det ville de være meget triste ved, og det er ikke godt, fortæller formanden for Patientforeningen.

Region: Sygehuse har buffer-kapacitet

Calle Thøgersen, der er medicoteknisk chef i Region Syddanmark, er enig i, at der er tale om en stor flytning, men afviser, at der er tale om et problem.  

- Hvis vi skifter en MR-scanner her på sygehuset, tager vi den gamle ned og sætter den nye op, og så har man noget buffer-kapacitet og flytter lidt rundt på patienterne. Det bliver lidt større, siger Calle Thøgersen. 

quote Det er den bedste løsning at flytte så meget som muligt med.

Calle Thøgersen

Han understreger, at der endnu ikke er lavet en plan for, hvornår udstyret skal flyttes. Det tager op imod en måneds tid at flytte nogle af scannerne fra det nuværende sygehus til det nye. Regionschefen synes, det er en god idé, at udstyret fra det nuværende sygehus flyttes med.

- Det er den bedste løsning at flytte så meget som muligt med, forklarer han.

Genbruger gammelt udstyr på nyt OUH

At det nye OUH genbruger det gamle udstyr fra det nuværende sygehus, giver ifølge Patientforeningen ringere kvalitet for patienterne, men det er også dumt at smide ud.

- Det giver ringere kvalitet for patienten. Det er der ingen tvivl om. Det er dejligt at få nye mursten, men nye mursten gør ikke patienterne raske. Det gør bedre udstyr og flere personaleressourcer. Begge dele bliver der sparet på, siger Niels Jørgen Langkilde.

- Vi må omvendt heller ikke være for kritiske over for, at man genbruger udstyr. Hvis udstyret kan genbruges på en god måde, ville det også være dumt at smide det ud, erkender han.

 

Når OUH skal flytte udstyr til det ny sygehus, kan hospitalet ikke scanne kræftpatienter i en periode

 

Oversigt

    Oversigt