I det fynske folks tjeneste

Historisk tilbageblik: Se statsministeren sende broløberne af sted i 1997

På lørdag er det sandsynligvis sidste gang, du kan være med til det historiske broløb over Storebæltsbroen.

00:21

Motionister, der gerne vil nå at have en helt særlig løbeoplevelse, kan lørdag 9. september få luftet løbeskoene over Storebælt og løbe halvmarathon på broen for sidste gang.

Det første løb blev afholdt tilbage i 1997 med slutmål på Sprogø. Allerede året efter var der broløb igen, og her fik motionisterne fornemt besøg af blandt andet den daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S):

- Sjældent har så mange cyklet, så meget, på samme sted, på så flot en bro, sagde statsministeren tilbage i 1998.

Se indslaget med blandt andet statsminister Poul Nyrup Rasmussen her:

02:04 Luk video

Broløb gennem årene

  • 1997: Det første løb blev afholdt, da Vestbroen var bygget færdig og var klar til togtrafik. Her var slutmålet Sprogø, hvor mellem 80.-90.000 personer var forbi. 
  • 1998: Arrangementet foregik mellem den 5. og den 6. juni. Der var både mulighed for cykelløb, rulleskøjteløb og motionsløb.
  • 2005: Lørdag den 28. maj 2005, syv år efter løbet i 1998, lød startskuddet igen til Broløbet Storebælt. Det varme vejr skabte dog udfordringer for løberne. Elleve løbere blev bragt til skadestuen i Slagelse, efter de kollapsede under løbet på grund af væskemangel.
  • 2008: Lørdag den 31. maj 2008 kunne løberne igen se frem til at svede i sommervarmen. Arrangørerne havde dette år dog sørget for ekstra vandposter til de mange løbere for at undgå en ligende situation som ved seneste løb.
  • 2011: Motionisterne kunne i 2011 se frem til at løbe i regnvejr, men på trods af det gennemførte næsten 9.000 motionister løbet.
  • 2014: I 2014 var der igen 'fuld bro' med omkring 12.000 løbere, der krydsede bæltet til fods. De mange løbere kunne efterfølgende nyde en koncert med blandt andet kunstere som Givemefive, Peter & De Andre Kopier og Big Fat Snake.
  • 2017: Lørdag den 9. september klokken 16.30 bliver det med al sandsynlighed sidste gang, man kan bruge løbeskoene på tværs af Storebælt.

Læs også Ny måling: Flertal af danskerne siger ja tak til broløb

Løbet er i alt afholdt seks gange med tre års mellemrum. I år bliver det altså det syvende og højst sandsynligt sidste løb over broen. Tilbage i juli oplyste foreningen nemlig, at transportminsiter Ole Birk Olesen (LA) havde besluttet, at det ikke længere skulle være muligt at afholde løb på broen. Beslutningen blev taget af hensyn til biltrafikanterne og for at undgå kødannelser.

De mange løbere har tilsammen efter det sidste løb over Storebælt løbet 1.582.000 kilometer. Det svarer til, at deltagerne har løbet omkring 40 gange rundt om jorden.

Løbet kræver naturligvis også store forberedelser. I indslaget nedenfor kan du se, hvor travlt de havde i Nyborg i 1998.

01:42 Luk video

Løbet arrangeres i samarbejde mellem atletikklubberne i Nyborg og Korsør, A/S Storebælt og de to kommuner.

Du kan læse mere om broløbet her.