I det fynske folks tjeneste

Otte dræbte: Yderligere to omkomne i togulykke på Storebælt

På et pressemøde torsdag morgen har Fyns Politi ændret antallet af dræbte i togulykken på Storebælt til otte.

00:27

Fyns Politi oplyste torsdag morgen, at dødstallet efter togulykken nu er opjusteret til otte. Video: Masoud Jafari Pouia

Politiets undersøgelser og videre efterforskning af togulykken på Storebælt har vist, at der var otte dræbte ved ulykken og ikke seks, som Fyns Politi meldte ud onsdag.

Der er tale om fem kvinder og tre mænd. Der er ingen børn blandt de dræbte.

Det fortæller politidirektør Arne Gram fra Fyns Politi på et pressemøde torsdag morgen.

- Desværre har vores undersøgelser i nat vist, at der var yderligere to dræbte i toget i forhold til, hvad vi kunne verificeret oplyse i går. Og det er jo den måde, vi arbejder på; vi gnaver os grundigt og ihærdigt frem med henblik på at kunne verificere tallet. Så vi må altså opjustere tallet fra i går på dræbte fra seks til otte, lyder det fra politidirektør Arne Gram.

Vi kan ikke oplyse så meget om de dræbte, men vi kan sige, at der er tale om fem kvinder og tre mænd, og der er ikke nogen børn blandt de omkomne

Lars bræmhøj, chefpolitinspektør, Fyns Politi

Han forklarede, at toget, der i nat er blevet rangeret til et afskærmet baneterræn, flere steder var så medtaget, at det havde været meget vanskeligt for politiet at komme til at undersøge det.

- Vi har arbejdet hele natten, ihærdigt og meget hårdt, på at undersøge toget. Som vi fortalte i går (onsdag, red.), så foregik de første dele af vores undersøgelser under meget svære vilkår med vind, vejr og meget svære skader på toget derude. De skader gjorde, at det var vanskeligere end som så at komme ind i alle afkroge af toget, siger politidirektøren.   

Fire formentlig identificeret

Identiteten på fire af de dræbte er Fyns Politi nu 'ret sikre på', mens de resterende fire endnu ikke er identificeret.

- Vi er der, hvor vi kan sige, at de fire er vi ret sikre på. Og så mangler vi lige de sikre oplysninger på de sidste.

- Vi kan ikke oplyse så meget om de dræbte, men vi kan sige, at der er tale om fem kvinder og tre mænd, og der er ikke nogen børn blandt de omkomne. 

 

Læs også Togtrafikken kører igen over Storebæltsbroen

 

Chefpolitinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi fortalte på pressemødet blandt andet, at politiet har brugt tandkort til at identificere de dræbte, da flere af dem er kommet svært til skade ved ulykken.

- Vi arbejder så hurtigt, som vi overhovedet kan i forhold til at få dem identificeret. Vi gør det under nogle forholdsvis svære forhold, hvor vi blandt andet anvender DNA-spor og tandkort. Det skyldes også, at nogle af de her omkomne har meget svære skader, forklarer en tydeligt påvirket Lars Bræmhøj. 

- Vi har arbejdet med et tog med meget svære skader. Vi har også arbejdet med nogle personer med meget svære læsioner, og jeg ønsker egentlig ikke at sige mere omkring det, siger Lars Bræmhøj.

Vil give pårørende vished

Chefpolitiinspektøren fortæller videre, at det har været vigtigt for politiet at få fat i pårørende til de savnede og få informeret dem om, hvordan situationen ser ud.

- Arbejdet med at identificere de omkomne i toget har selvfølgelig til formål, at de pårørende så hurtigt som muligt kan få en vished for, hvad der er sket med deres kære, siger Lars Bræmhøj.

 

Læs også Togulykke på Storebælt: Politiet uddeler stakkevis af bøder

 

Han bekræfter, at de omkomne primært befandt sig i den første togvogn.

- Jeg tror, det er meget tydeligt, at med de skader, der er togvognen og specielt i den venstre side, så vil der også være skader blandt de folk, der har siddet der.   

Chefpolitiinspektøren understreger, at politiet nu er helt sikre på, at der ikke er flere omkomne i toget, ligesom de har afsluttet registreringen af alle 131 passagerer i toget.

 Her kan du få et overblik over, hvad Fyns Politi og andre myndigheder har oplyst

 * Ulykken skete omkring klokken 07.35 onsdag på lavbroen på Storebæltsforbindelsen.
 * Et lyntog på vej fra Odense mod Københavns Lufthavn blev ramt af dele fra et modkørende godstog og foretog en hård opbremsning på broen.
 * Toget havde afgang fra Odense klokken 07.11.
 * Der var 131 passagerer og tre medarbejdere om bord.
 * Otte passagerer har mistet livet, mens togpersonalet er i god behold. De dræbte er fem kvinder og tre mænd. Ingen af de omkomne er børn.
 * Politiet er "ret sikre" på identiteten af fire af ofrene. En endelig identifikation af de sidste fire mangler.
 * Politiet er også sikre på, at der ikke er flere omkomne i toget.
 * 16 passagerer er blevet kvæstet i ulykken.
 * Blandt de kvæstede er 14 let tilskadekomne, mens to har "moderate skader". Alle menes at være uden for livsfare.

 *  14 af de 16 kvæstede fra ulykken er blevet udskrevet igen fra hospitalet.
 * Passagertoget blev ramt af en eller flere genstande på Storebæltsbroen, da det passerede et modkørende godstog.
 * Ifølge Havarikommissionen var det tilsyneladende en tom trailer fra godstoget, der blev blæst af og forårsagede ulykken.
 * Fyns Politi oprettede efter ulykken et krisecenter, hvor de passagerer, der ikke er kommet fysisk til skade, kunne få psykologhjælp.
 * Ved middagstid onsdag blev centret lukket igen.
 * Hos Falck Healthcare har DSB også oprettet et særligt nummer til krisehjælp. Her kan kunder og pårørende ringe for at få hjælp. Nummeret er 70 11 51 55.
 * Som følge af ulykken er togtrafikken over Storebæltsbroen indstillet til klokken 10 torsdag. Her ventes det ene spor at åbne.
 

Kilder: DSB, Fyns Politi, Ritzau og Banedanmark.

Se mere
06:16 Luk video