I det fynske folks tjeneste

Lauge er demensven: - Man skal huske at være god mod demente

Elever fra 2.a på Odense Friskole uddannes som demensvenner i ny forsøgsordning. Lykkedes forsøget, skal uddannelsen spredes til flere skoler.

00:33

Video: Henrik Bisgaard

I trygge omgivelser på Odense Friskole bliver små kommende demensvenner undervist.

Torsdag startede eleverne i 2.a på demensvenner-uddannelsen. Inden dagen er omme bliver Lauge Søndergaard og klassekammeraterne certificerede demensvenner. 

- Når man er dement, kan man ikke huske så godt. Man kan for eksempel ikke huske, hvor man har lagt sine nøgler. Det betyder, at hjernen er gået lidt i stykker. Vi har lært, hvordan man kan hjælpe dem, forklarer Lauge Søndergaard.

Læs også Jytte er demensven: Det er forfærdeligt at se et menneske forsvinde

I Odense og omegn findes der godt 3.000 mennesker med demens, og Odense Kommune har derfor en strategi om at uddanne mindst lige så mange demensvenner. 

Uddannelsen i skolen er en forsøgsordning, men kommunen håber, at uddannelsen kan spredes ud på flere skoler. 

Uddannet til at give en hjælpende hånd

På Odense Friskole uddannes eleverne i demens og lærer, hvordan de kan hjælpe demente af Ane Caspersen, projektleder i Demensvenligt Odense.

Når man er dement, kan man ikke huske så godt. Man kan for eksempel ikke huske, hvor man har lagt sine nøgler. Det betyder, at hjernen er gået lidt i stykker

Lauge Søndergaard, demensven

- De skal være klar til at give en hjælpende hånd til mennesker med demens, hvor de støder på dem. Det kan være i supermarkedet, i svømmehallen eller i gaden, hvor man bor. Så skal de være klar til at hjælpe, hvis der er noget at hjælpe med, fortæller hun.

Demensvennerne i Odense består blandt andet af buschauffører, bibliotekarer, civile og altså snart Lauge Søndergaard. 

Hans fremtid som demensven virker strålende. I hvert fald hører han efter i undervisningen.

Læs også Odense vil være demens-venlig by

- Det er vigtigt at huske, når man møder en dement, at man ikke direkte skal hjælpe dem. Hvis det ligner, de har det svært, så skal man hjælpe dem. Man kan spørge dem, hvad de skal have hjælp til.

- Alle skal være demensvenner

Uddannede som demensvenner går turen for Lauge Søndergaard og klassekammeraterne videre mod Byhuset lige rundt om hjørnet, hvor faglig koordinator Anne-Mette Mundt Andersen og en gruppe demente venter.

- Vi skal allesammen være demensvenner i samfundet. Børnene har en stor åbenhed og er nysgerrige på det. Hvis de får det at være demensvenner ind allerede som små, synes jeg, vi er startet et godt sted, fortæller Anne-Mette Mundt Andersen. 

Hun synes, at dagen med børnene og de demente er gået rigtig fint, og hun oplever, at de hygger sig i hinandens selskab. Lauge Søndergaard ved i hvert fald, hvordan han skal opføre sig.

- Man skal huske at være god mod folk, der er demente, siger han.