I det fynske folks tjeneste

Sådan er demens-prognoserne i din kommune

Der er større risiko for at blive dement, hvis du er kvinde. I hvert fald, hvis man skal tro prognoserne fra Nationalt Videnscenter for Demens.

00:30

På plejehjemmet Nørrevænget i Gislev bor Herdis Møller Nielsen. Hun elsker minder fra hendes liv, og det er tydeligt at se på indretningen. Billeder af familie og venner hænger på mange af væggene. Reolen er også godt fyldt med bøger og fotoalbummer. 

Læs også Demensuge: Livshistorier skal hjælpe demente

Men nogle gange kan den 93-årige Herdis Møller Nielsen ikke lige huske alle minderne.

- Det kan jo ske, hvis det er noget, man skal huske fra lang tid tilbage, fortæller Herdis Møller Nielsen.

Hun er en af de demente borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune, som kan få glæde af et nyt samarbejde mellem kommunen og den odenseanske virksomhed MeWe Space. 

Kommunen vil nemlig satste på at gribe den demente borger an på et individuelt plan fremfor at se på demente som en samlet gruppe med samme sygdom. Det er her MeWe Space kommer ind i billedet. De skal nemlig levere skræddersyede, personlige livshistorier til borgerne. 

00:59

Direktør for MeWe Space, Erling Hjernø, viser og fortæller, hvordan livshistorierne bliver fortalt.

Luk video

Målet er at skabe en bedre livskvalitet hos demente borgere og deres pårørende. Og noget kan tyde på, at der er behov for at fokusere på netop demenssygdommen. 

Større risiko hos kvinder
Hos Nationalt Videnscenter for Demens har man lavet fremtidsprognoser for forekomstem af demens. Og de prognoser taler sit tydelige sprog. Der bliver flere demente i fremtiden. Og det er kvinderne, som er i risikogruppen. 

Det er især ældre, som bliver ramt af demens, og ifølge Danmarks Statistik forventes ældrebefolkningen at stige med 23 procent fra 2017 til 2030. En del af forklaringen på, hvorfor der bliver flere demente i fremtiden, skal derfor findes her.

På Fyn er der den samme udsigt til flere demente, som i resten af landet. Nedenfor kan du se prognoserne for antallet af demente i de fynske kommuner fordelt på køn.