Sanserum er dements Christiania

Det er ligesom i de gamle dage på Christiania, mener demente Jan Rønn Bertelsen, når han ligger i sanserummet på Plejecenter Svovlhatten.

Jan Rønn Bertelsen sætter sig til rette i den store læderstol i Plejecenter Svovlhattens sanserum. Han lider af demens ligesom centrets øvrige 37 beboere. 

- Det er faktisk ret rart. Det er det altså, siger han, mens han kigger op på den kunstige stjernehimmel og lader sig døse hen til de beroligende toner, der flyder ud af højtalerne. 

Han er 59 år og kan endnu udtrykke sine behov verbalt trods sin sygdom. 

quote Det er ligesom, hvad Christiania var for borgerne engang. Så tager jeg det her som en lille Christiania

Jan Rønn Bertelsen, dement

- Det giver mig kræfter. Det giver mig noget power, fordi de mennesker, jeg møder her, er positive, siger Jan Rønn Bertelsen. 

Det er social- og sundhedshjælper Helle Knudsen, der har tændt for nattehimlen, musikken og den grønne lava-lignende lampe.

Sanserummet er blot én af flere måder at stimulere og adsprede beboerne på. Rummet er særligt givtigt, når en beboer virker frustreret, rastløs eller måske endda udadreagerende. 

- Det lærer vi at se, når de har boet her et stykke tid. Så kan vi bruge sanserummet til at berolige, selv når de ikke selv kan sætte ord på deres følelser, fortæller Helle Knudsen.

For Jan Rønn Bertelsen er 10 til 20 minutter med lyd, lys og liggestol noget ganske særligt. 

- Det er et frirum. Det er ligesom, hvad Christiania var for borgerne engang. Så tager jeg det her som en lille Christiania, fortæller han.

Plejecenter Svovlhatten har i alt 38 beboere i alderen 51 til 98 år. Alle lider de af en demenssygdom. 

Omkring 70.000-85.000 mennesker lever med en demenssygdom i Danmark, og det anslås, at der hvert år findes 8.000 nye tilfælde af sygdommen på landsplan. 

På Plejecenter Svovlhatten i Odense benytter de et særligt sanserum til at give beboerne ro og afslapning.

Oversigt

    Oversigt