I det fynske folks tjeneste

Svendborg: Danmarks første demensby åbner i dag

Mandag åbner Danmarks første demensby i Svendborg.

Beboerne i Svendborg Demensby kan blandt andre boltre sig i byens motionscenter og aflukkede have. Foto: Jonas Bertelsen

Det minder om en hel lille by, når man træder ind på det tidligere Bryghuset i Svendborg, der indtil for nyligt bare var et helt almindeligt plejecenter. Musikbibliotek, en restaurant, et herreværelse, wellness-salon og en stor aflukket have har forvandet Bryghuset til Svendborg Demensby - den første danske demensby. 

Klokken 11 mandag indvies Danmarks første demensby i Svendborg.

Læs også Se billederne, der vækker minder hos demente

Formand for social- og sundhedsudvalget i Svendborg Kommune, Hanne Ringgard Møller (R), fortæller til Ritzau, at de i Svendborg Demensby vil gøre meget ud af at aktivere og stimulere byens beboere.

Beslutningen om at etablere en demensby blev taget blandt andet på grund af efterspørgsel fra de pårørende til demente i Svendborg.

- Der er et stort behov for en bedre omsorg for borgere med demens, men der er også brug for højere sikkerhed for de demente, der har tendens til at blive væk, siger Hanne Ringgaard Møller til Ritzau.

Svendborg Demensby får plads til cirka 125 beboere, og der er allerede flere lignende byer på vej. I Aalborg, Odense og Herning er der planer om at skabe demensbyer.

Når demensbyen i Svendborg indvies mandag, skal sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) klippe snoren til det nyrenoverede plejecenter. 

Læs også Demensby klar i 2016

00:55

Kom med på et smugkig ind til Svendborg Demensby.

Luk video