Talende pilleæske skal hjælpe demente

I Danmark er der 85.000 demente, der skal huske at tage deres medicin hver dag på bestemte tidspunkter. Nu skal en særlig pilleæske hjælpe med at gøre hverdagen lettere.

En revolutionerende pilleæske, der sender en kærlig hilsen, når borgeren skal tage sine piller, bliver til december en realitet for ældre og demente i Odense. 

Pilledispenseren er allerede på markedet i Finland, Sverige og Norge og over 1000 eksemplarer er solgt. Det er den finske virksomhed Evondos, der har udviklet en maskine, som doserer sådan, at man får den rigtige pille på det rigtige tidspunkt. 

Evondos tager nu skridtet mod Danmark og etablerer sig i december i Odense. Her forventer man i løbet af få år, at kunne skabe over 100 arbejdspladser, skriver Fyens Stiftidende. 

Den automatiserede pilleæske henvender sig til ældre, og borgere med op til 50 procent demens, der modtager meget medicin i hjemmet hver dag.

Den 84 årige Erik Nielsen fra plejecenter Rosengården, tager i alt seks piller dagligt som han spiser morgen og aften. Han tror på, at pilledispenseren kan blive en realitet for ham på sigt.

- Min korttidshukommelse er ikke som den har været. Jeg er i hvert fald nødt til at skrive ned, hvad jeg skal huske, fortæller han.

quote <em>Hr. Nielsen, det er tid til at tage din medicin</em>

Pilledispenser

 

Pilleæsker med lyd

" Hr. Nielsen, det er tid til at tage din medicin", siger pilledispenseren. 

En stor grøn knap begynder at blinke, når det er tid, til at tage pillen og så er det altså bare at trykke på knappen.

 "Vent, medicinpose på vej, fortæller maskinen igen". Hurtigt bliver medicinposen rullet ud af maskinen.

Hvis borgeren ikke har taget sin medicin efter tre påmindelser, vil pilledispenseren ringe til brugerens telefon. Tages pillen ikke efterfølgende, låses medicinen inde i en separat beholder, så medicinen ikke bliver taget på et forkert tidspunkt. Oplysninger om den medicin, der er blevet taget eller ikke taget, sendes automatisk videre til plejecenteret eller de pårørende. 

- For det meste husker jeg mine piller, men alligevel opdager jeg nogle gange, at jeg har glemt at tage pillerne fra dagen før, fortæller Erik Nielsen.

 

I dag er det stadig kommunens ansvar, hvis pillerne ikke bliver taget til tiden. Det er blandt andet en af årsagerne til, at flere danske kommuner har vist stor interesse for den talende robot. 

- Det kan da godt være, det bliver aktuelt med den er pillemaskine. Jeg er som sagt midt i firserne, og jeg kan da godt mærke, at jeg er ved at blive gammel, konstaterer Erik Nielsen. 

Ældre bliver i fremtiden langt mindre afhængige af hjemmehjælpere

Med den stigende gruppe borgere af ældre og demente og dårlig økonomi kan den nye teknologi spare på hænderne og øge effektiviteten. 

Det mener man i Odense kommune, hvor man allerede er begyndt med robotstøvsugere på alle plejecentre. 

Sidste år rundede udgifterne alene til ældreområdet på fyn knap 3.5 millard kroner. 

 

Demens:

 

I dag begynder den fire dage lange vidensfestival inden for sundhed og innovation, WHINN, i Odense Congress Center, og det forventes at trække en række internationale aktører til byen.

 

Oversigt

    Oversigt