Du bestemmer: 1 million kroner til forskning, du vælger

Et nyt projekt mellem OUH og SDU vil nu gøre det muligt for almindelige mennesker aktivt at være en del af forskningen.

Fynboerne har normalt ikke mulighed for at bestemme, om det er det ene eller det andet forskningsprojekt, der skal prioriteres, når regionen giver penge ud til næste års forskning. 

Men nu vil OUH og SDU inddrage borgerne i prioriteringen af sundhedsforskningen i forbindelse med projektet 'Et Sundere Fyn'. I et samarbejde med TV2/Fyn får alle fynboere nu mulighed for at bidrage med deres stemmer.

Faktisk er det første gang i Europa, at borgere får mulighed for at stemme om, hvad lægerne skal forske i. Der er sat op til  1 million kroner på højkant. Og pengene går til det forskningsprojekt, som får flest stemmer.

Alle fynboer inviteres til at deltage i ’Et sundere Fyn’ og frem til d. 1. maj er det muligt at stemme på et af de fem forskningsprojekter. Så hvilken forskning skal prioriteres på Fyn? Gigt eller Telemedin? Mangel på D-vitamin eller brystkræft? Eller hvad med hjertestop?

Det hele kulminerer d. 1. maj til Den Store Gallaaften på Svendborg Sygehus, der sendes live på TV2/FYN. Her finder vi vinderen, der har fået flest stemmer. Du kan vinde billetter til gallaaftenen her.

Et Sundere Fyn

Borgerinddragelse kan styrke og ændre de traditionelle måder, hvorpå forskning i dag prioriteres, udvælges og udføres.

- Når borgerne skal involveres i forskningen er det ikke for at være høflig over for borgerne, hvis skattekroner er med til at finansiere offentlig forskning. Det handler i stedet om, at borgeren har input og pointer, som kan berige forskningen, siger medarrangør Thomas Kaarsted fra SDU.

I de følgende dage og uger, vil TV 2/FYN introducere dig for de fem forskellige forskningsprojekter, der alle er med i spillet om at vinde op til 1 million kroner, og hver aften i uge 17 kan TV2/FYN's seere møde forskningsprojekterne og forskerne bag.

Afstemningen foregår i perioden onsdag d. 19. april til 1. maj. Du kan stemme elektronisk - blandt andet via linket her.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Allerede fra d. 19. april har fynboerne mulighed for at møde forskerne bag forskningsprojekterne og få en dialog om deres forskning. SDU slår nemlig dørerne op for 'Folkeuniversitet' til debat om Fyns vigtigste sundhedsudfordringer. Du kan læse mere om det her, hvor du også har mulighed for at tilmelde dig gratis til arrangementet.

I den lokale forsknings tjeneste: Citizen Science

Et Sundere Fyn er et projekt, der går under begrebet 'Citizen Science' – en ny international trend, der går ud på at gennemføre forskning, der inddrager, involverer og anvender sundhedsdata fra ganske almindelige mennesker i forskningsprojekter.

Grundstenene for Citizen Science er defineret ved disse fire punkter:

  • Forskningshøjde – vigtige og aktuelle forskningsspørgsmål.

  • Borgerinvolvering – mulighed for bred inddragelse.

  • Kommunikation – det skal kunne kommunikeres og være alment vedkommende.

  • Dataindsamling – i relativ stor skala.

De fynske forskere inden for sundhedsområdet har kunne søge om forskningsmidler til et projekt, der lever op til ovenstående. Projekterne er derefter alle valgt ud fra et kriterie om, at det skal være væsentlige sundhedsproblemer for Fyn.

Men hvorfor skal vi nu også lave Citizen Science?

- Forskere er jo bedst til forskning gennem deres lange og grundige uddannelser. Ja, forskning kræver professionelle forskere med øje for forskningshøjde og –kvalitet. Men ved at involvere borgere aktivt i forskningen er der flere og flere der kan se, at borgerinvolvering kan styrke og ændre de traditionelle måder, hvorpå forskning i dag prioriteres, udvælges og udføres, fortæller Thomas Kaarsted.

Også EU-kommissionen skriver i deres Hvidbog om Citizen Science, at det bidrager til, at interaktionen mellem forskning, samfund og politisk beslutningstagning forbedres og på sigt vil lede til en mere demokratisk forskning. 

Citizen Science

 
 

Oversigt

    Oversigt