Et sundere Fyn: Fynboer stemmer løs om millionen

Normalt er det lægerne selv, der vælger, hvad der er vigtigst at forske i, men for første gang i Europa kan fynboer nu afgøre, hvem der får en million til at forske for. Og fynboerne stemmer løs.

Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet vil inddrage borgerne i prioriteringen af sundhedsforskning. Det er blevet til projektet 'Et Sundere Fyn', hvor fem forskellige projekter kæmper om at få flest stemmer for at få en million kroner.

I et samarbejde med TV2/FYN har alle fynboer nu fået mulighed for at bidrage med deres stemme. Og det gør de. Over 3.000 har på få dage givet deres stemme til ét af de fem forskningsprojekter. 

DU KAN LÆSE MERE OM "ET SUNDERE FYN" LIGE HER

- Jeg er fuldstændig overvældet over, at så mange fynboer på så kort tid har engageret sig - og har været inde og læse om Et sundere Fyn-projekt, og de så aktivt går ind og vælger: Det er det her af de fem projekter, som der skal forskes i. Det er vildt imponerende, siger Esben Seerup, TV 2/FYNs direktør. 

Han havde ikke forventet, at så mange ville deltage. 

- For mig selv havde jeg sagt: Kunne vi nå 500 til 800, der var aktivt med i det her i hele kampagnen, så havde jeg været rigtig godt tilfreds. At vi er langt forbi, inden kampagnen for alvor er i gang, det havde jeg slet ikke regnet med.

 
Fotograf: Jonas Mattsson

Og TV 2/FYNs direktør er klar til en ny omgang til næste år, hvis det bliver besluttet at fortsætte projektet. 

De fem projekter er: 

1) Brystkræft: Formålet med projektet er at tilrettelægge skræddersyede behandlingsforløb til de kvinder, som er i behandling for brystkræft, som har spredt sig. 

2) Mangel på D-vitamin:  Forskning fra Odense viser, at mange gravide og børn før skolealderen mangler D-vitamin. Nu vil lægerne forske i følgerne. 

3) Telemedicin og kronisk syge: Projektet gælder både sukkersygepatienter og patienter med stoftskiftesygdomme. Metoden skal inddrage brugerne og være med til at afklare, om videokonsultationer kan indføres som et tilbud i klinisk praksis.

4) Leddegigt: Selve sygdommen leddegigt og den medicinske behandling påvirker i høj grad en patients livskvalitet. Hensigten med projektet er derfor at finde frem til sårbarhederne i livet med leddegigt – herunder med særligt fokus på oplevelsen af sygdommen, behandling, ensomhed og seksualitet i livet. 

5)Hjertestartere og frivillige på Fyn: Projektet vil teste en model, hvor frivillige førstehjælpere ved brug af GPS kan spore, hvor et hjertestop finder sted, samt hvor den nærmeste hjertestarter befinder sig, således at man kan opnå hurtigere genoplivning. 

Du kan stemme her
Afstemningen foregår i perioden fra onsdag 19. april til 1. maj. Du har kun mulighed for at stemme én gang, og husk, at når du har valgt dit projekt, er det bindende. Det er ikke muligt at ændre sin stemme.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I de følgende dage og uger, vil TV 2/FYN introducere dig for de fem forskellige forskningsprojekter, der alle er med i kampen om at vinde op til en million kroner. Hver aften i uge 17 kan TV2/FYNs seere møde forskningsprojekterne og forskerne bag.

Oversigt

    Oversigt