Mor manglede D-vitamin: Fireårige Mads med i nyt forskningsprojekt

Forskning fra Odense viser, at mange gravide og børn før skolealderen mangler D-vitamin. Nu søger lægerne en million kroner til at undersøge følgerne.

Ude i haven i Odense løber Mads glad rundt efter bolden. Han er fire år gammel og Charlotte Van Veldhuizens andet barn. Hun havde ingen anelse om, at indholdet af D-vitamin i hendes blod var for lavt under graviditeten. Det fandt hun ud af ved et tilfælde, fordi hun er en del af et større forskningsprojekt i Odense Børnekohorte. Først to år efter fødslen fik hun et brev med beskeden.

- Jeg blev chokeret og tænkte, hvad skal vi så gøre nu?, siger hun

D-vitamin er et hormon i blodet, der øger optagelsen af kalk og fosfat, som er nødvendige for at knoglerne kan vokse og blive stærke. Hvis børn mangler det, kan det hæmme væksten eller i værste fald deformere knoglerne. Hos voksne kan det udløse eller forværre knogleskørhed.

quote - Jeg blev chokeret og tænkte, hvad skal vi så gøre nu?

Charlotte Van Veldhuizen

- Vi har set, at der er en sammenhæng mellem lavt D-vitamin og spontan abort og med svangerskabsforgiftning under graviditeten. Vi har også set en sammenhæng med lav fødselsvægt, siger overlæge og professor Henrik Thybo Christesen.

Fakta om Odense Børnekohorte

Han søger nu en million kroner gennem Et Sundere Fyn til at forske specifikt i, hvad det betyder for børns sundhed. Fem projekter er med i afstemningen om en million kroner. Det er TV 2/Fyn's seere, som vælger vinderen. Du kan være med til at stemme og læse mere om projektet her

Nye tal fra Odense Børnekohorte viser, at 27 procent af gravide mangler D-vitamin og 48 procent af alle nyfødte har for lavt indhold af hormonet. Charlotte Van Veldhuizen havde en god graviditet og havde ingen fornemmelse af at mangle noget.

Og sådan er der mange, der har det. For selvom D-vitaminmangel er et udbredt og stigende problem, så er det ikke noget, man mærker.

 

Overlæge og professor Henrik Thybo Christesen giver her tre gode råd til, hvordan man kan forebygge D-vitaminmangel. Foto: Morten Grundholm

Sundhedsstyrelsen anbefaler forebyggende tilskud med D-vitamin til gravide og børn under to år. Det samme gælder personer, der ikke kommer i solen, har mørk hud og alle over 70 år. Men erfaringer fra Odense Børnekohorte viser, at de anvisninger ikke bliver fulgt. 

- Det var vi ikke så gode til. Vi fik først besked, da Mads var to år gammel, og da var det for sent at begynde at tage D-vitamindråberne, siger Charlotte Van Veldhuizen.

 

En million til forskning

Forskerne ved meget lidt om, hvordan det konkret påvirker børns knogler, muskler og aktivitetsniveau. Derfor søger overlæge og professor Henrik Thybo Christensen nu penge til at kortlægge effekten hos førskolebørn. Det er et af de fem projekter i Et Sundere Fyn, som har chancen for at vinde en million kroner fra OUH's Forskningsråd.

Projektet skal løbe fra november 2017 til november 2018, hvor knapt 2000 børn fra Odense Børnekohorte bliver inviteret til at deltage.

Her vil lægerne blandt andet teste deres motoriske udvikling og måle tal for deres fysiske aktiviteter henover syv døgn. Hvis de kan se, der er en betydning af den gravides D-vitamin-niveau og barnets niveau helt op i seksårs-alderen, så håber lægerne at kunne motivere gravide og forældre til at følge Sundhedsstyrelsens råd.

-  Så vil det jo forhåbentligt betyde, at folk vil blive bedre til at tage D-vitamin og blive mere motiverede til det, siger professoren.

 

Udbredt problem

Mangel på D-vitamin er udbredt og undersøgelser fra Danmark viser, at omkring 50 procent af befolkningen har let og cirka 15 procent har moderat D-vitaminmangel. Det hænger sammen med, at danskerne ikke får nok sol og spiser for lidt fisk. 

Problemet er udbredt i hele Norden og i Canada. 

- Her er noget, som vi nemt ville kunne forebygge, hvis man tog nok D-vitamin, siger Henrik Thybo Christesen.

Under Charlotte Van Veldhuizzen's anden graviditet havde hun lavere D-vitamin end anbefalet. Nu vil forskerne undersøge, om det har påvirket knogler og muskler hos hendes søn.  Foto: Morten Grundholm
Under Charlotte Van Veldhuizzen's anden graviditet havde hun lavere D-vitamin end anbefalet. Nu vil forskerne undersøge, om det har påvirket knogler og muskler hos hendes søn.  Foto: Morten Grundholm

Tilbage i haven tackler Mads igennem og skyder bolden ind i bedet. Han er en aktiv dreng, der er lidt mindre af vækst end sin storebror. Charlotte Van Veldhuizen er ikke bekymret for hans udvikling, men hun håber at blive klogere på, hvilken betydning D-Vitamin har for børns vækst.

-Det er enormt vigtigt, for hvis det kan have betydning for,  om man for eksempel udvikler knogleskørhed eller lettere får brud på knogler, så er det en vigtig del at forske videre i, siger hun.

Om projektet vinder en million kroner, kan du se på TV 2/Fyn den 1. maj, hvor afstemningen slutter. Vi kårer vinderen ved et stort direkte gallararrangement på det nye Svendborg Sygehus. Du kan stemme på dit yndlingsprojekt her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
 
 

Oversigt

    Oversigt