Pengene er delt ud: Her er vinderen af Et Sundere Syddanmark

Knap 8.000 syddanskere har stemt, og der er fundet en vinder af den millionstore check i Et Sundere Syddanmark.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forskningsleder Else Marie Bladbjerg har vundet en million kroner.

Fremover skal hun og resten af teamet på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg undersøge, om årsagen til overvægt kan skyldes proteinet fibrinogen, der findes i blodet.

2.751 syddanskere har stemt på projektet i Et Sundere Syddanmark og sender det med knap 35 procent af stemmerne ind på en overbevisende førsteplads.

Det går vinderprojektet ud på

Svaret på, om proteinerne i vores blod kan forklare den evindelige række af mislykkede slankekure for nogle mennesker, skal findes i blodårerne hos 60 svært overvægtige patienter fra Region Syddanmark.

Alle 60 er i forvejen blevet henvist til en fedmeoperation, hvor de får indsnævret deres mavesæk, så patienterne får nedsat mængden af mad, de kan spise.

Før og efter operationen tager forskerne blodprøver, leverprøver og fedtvævsprøver fra patienterne og sammenligner dem med 60 andre svært overvægtige borgere, som ikke har ønsket en fedmeoperation.

Hvis proteinerne i blodet er årsag til, hvorfor kager og sovs nemmere sætter sig på sidebenene hos nogle mennesker, kan det betyde nye redskaber til at undgå fedme og følgesygdomme i fremtiden.

- Vi håber, man vil kunne udvikle noget medicin på baggrund af den mekanisme, vi finder frem til, så overvægtige kan slippe af med deres overvægt, og de kan undgå at få følgesygdomme. Både diabetes og hjertekarsygdomme, siger Else Marie Bladbjerg.

Endnu en million uddelt

I alt 7.978 syddanskere har stemt på de fem projekter, der deltog i dette års Et Sundere Syddanmark.

Foruden hovedpræmien på en million kroner uddeles også henholdsvis 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

Ken Lund fra Odense Universitetshospital snupper andenpladsen med lige over 20 procent af stemmerne og de 600.000 kroner til at forske i, om sundere kost gavner mennesker med kronisk betændelse i tarmen.

Tredjepladsen går til Margrethe Høstgaard Bang Henriksen fra Sygehus Lillebælt, der har fået lige over 17 procent af stemmerne. Hun får 400.000 kroner til at forske i, om man ved hjælp af kunstig intelligens tidligere kan opdage symptomer på lungekræft. 

Tirsdag aften blev de sidste sms-stemmer talt sammen, og projektet om fedme vandt en million kroner.
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Oversigt

    Oversigt