I det fynske folks tjeneste

119-årig i vandet: - Dejligt at hun flyder igen - den gamle dame

I Faaborg holdt en flok mænd vejret, da en 119 år gammel dame blev skubbet i vandet. Men damen flød - og så holdt hun tæt.

02:09

Video: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

Foto: Ole Holbech

1 af 3

Der er blevet knoklet til det sidste på Faaborg Værft. 

- Vi har gået en flok på 10-15 stykker, som har hamret og banket, slebet og skrabet for at hende tilbage i stand, fortæller Kurt Kniep, der er næstformand i Træskibsforeningen Faaborg, der står bag projektet med at få den 119 år gamle galease "Håbet" tilbage i vandet. 

Og det var fantastisk at se, at hun også er tæt. Det er dejligt at se, at hun flyder igen, den gamle dame.

Kurt Kniep, næstformand i Træskibsforeningen Faaborg

- Vi har haft en enkelt, der har vidst noget om det. Vi andre har så gået som en flok glade amatører, som har forsøgt at gøre det så godt som muligt. 

Siden 1898 har den smukke galease krydset de store have.  Nu er fremtidens kurs stukket ud til Det Sydfynske Øhav, hvor skibet vil sejle ad en galeaserute og genoptage forrige århundreders hyggesejladser - for eksempel til Dyreborg og småøerne. 

Tirsdag formiddag blev Håbet så søsat. 

- Det var en fantastisk oplevelse. Og det var fantastisk at se, at hun også er tæt. Det er dejligt at se, at hun flyder igen, den gamle dame, lyder det fra Kurt Kniep. 

Senere tirsdag bliver galeasen gendøbt "Håbet". Her vil barnebarnet til skibets første ejere svinge champagneflasken mod den gamle dame.

00:22

Søsætningen tog omkring 20 minutter, men her kan du se søsætningen forkortet ned til 20 sekunder.

Luk video

Hvad er en galease?

Oprindelig betegnelse for en galej, der foruden årer kunne fremdrives med sejl; mest almindelig i Middelhavet. Fra midten af 1700-t. blev galease betegnelse for et mindre sejlskib til kystfart i Nordeuropa.
Galeasen har en høj stormast og en væsentlig lavere mesanmast agter, begge har gaffelsejl og topsejl, og stormasten bærer evt. råsejl. Skroget er fyldigt og bygget med et agterspejl

Kilde: Gyldendal/Den Store Danske