34 skove på vej til Fyn: Palle har plantet sin egen egeskov

Landbrugsstyrelsen har givet tilskud til 34 fynske skove. En af dem er plantet hos Palle Jørgensen i Nørre Broby, som er glad for at kunne bidrage til naturen.

- Ja, man kan ikke fare vild i skoven endnu, smiler Palle Jørgensen fra Nørre Broby og kigger ud over sine 2,7 hektar jord, hvor en stor flok træer netop er blevet plantet.

Palle Jørgensens kommende skov er én af i alt 34 skove, der er på vej til Fyn. De nye skove skal oprettes af private lodsejere, som har fået tilskud af Landbrugsstyrelsen.

- Jeg tænkte, at det var en nærliggende mulighed. Og når vi så også kunne få det finansieret, så var det endnu bedre, fortæller den kommende skovejer.

Plantet til fremtiden

De 34 skove er en del af i alt 420 skove, der om lidt bliver plantet rundt omkring i hele landet. 

quote Jeg kan god lide at gå i skoven, og jeg får meget mere glæde af at gå på sådan et stykke frem for en kornmark

Palle Jørgensen, lodsejer

De 2,7 hektar jord i Nørre Broby har været bortforpagtet og har altså ikke været drevet af Palle Jørgensen selv. Nu ser han frem til at få en grøn egeskov på sin grund, selvom der kan gå flere år, før træerne bliver til skov.

De 34 skove skal blandt andet bidrage til bedre vandmiljø.
De 34 skove skal blandt andet bidrage til bedre vandmiljø.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

- Når man taler om skov, så taler man om mange år frem. Om 30 år skulle det gerne være en egetræsskov, siger han og tilføjer:

- Da jeg købte min ejendom var der nogen, der havde plantet en skov for 50 år siden. Den har jeg glæde af nu, forklarer Palle Jørgensen.

Bedre end en kornmark

Tilskuddet til den private skovrejsning er 100 procent finansieret af EU, og ordningen har til formål at etablere nye skove, der forbedrer vandmiljøer og naturen ved reduktion af kvælstof til øer, fjorde eller indre farvande på private landbrugarealer.

Og det glæder Palle Jørgensen, at han skal være en del af det projekt.

- Det tiltaler mig at være med til at skabe noget mere natur, siger han og fortsætter:

- Jeg kan god lide at gå i skoven, og jeg får meget mere glæde af at gå på sådan et stykke frem for en kornmark, siger Palle Jørgensen.

Det er muligt at søge om tilskud til privat skovrejsning igen den 1. juli 2021, hvor ansøgningsrunden åbner. 

De 2,7 hektar jord, der bliver til skov, svarer til godt fem fodboldbaner.
De 2,7 hektar jord, der bliver til skov, svarer til godt fem fodboldbaner.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen