I det fynske folks tjeneste

Alperegel rammer fynske landmænd

En ny regel forbyder landmænd at efterårspløje markerne, hvis de hælder mere end 12. grader. Fynsk landmand kalder de nye regler meningsløse.

02:51

01:31

1 af 3

Det er frygt for erosion af jorden, der har fået Danmark til at indføre en bekendtgørelse, der fra august ikke længere tillader efterårspløjning på marker over 2000 kvadratmeter, der hælder mere end 12 grader.

- Det kommer til at give mig store problemer, og jeg håber, at reglen bliver ændret, siger landmand Torben Christensen, der har 30 marker tæt på Svanninge Bakker ved Faaborg.

I alt 10 af hans marker har en hældning på mere end 12 grader, og for at undgå erosion af jorden, må han derfor ikke længere pløje jorden efter høsten og frem til 1. marts.

- Jeg har aldrig oplevet problemer med jorderosion på mine marker, og jeg kan slet ikke forstå at disse regler er nødvendige, siger Torben Christensen.

Reglen er indført efter kritik fra EU, der ikke mener, at Danmark hidtil har gjort nok for at forhindre erosion af jorden.

- Vi har slet ikke erosion af landbrugsjord her på Fyn. Derfor virker det tåbeligt, at fynske landmænd især på Sydfyn ikke længere må dyrke de marker, de har dyrket i årtier, siger Niels Rasmussen, formand for landbrugsorganisationen Centrovice.

På hele Fyn bliver2-300 hektar ramt af de nye alperegler.