Borgmesterduel i Faaborg: - Jeg er ikke nødvendigvis imod friplejehjem

Et friplejehjem og muligheden for en ekstra tur med støvsugeren blev dagens store emne ved borgmesterduellen mellem Kristian Nielsen (V) og den siddende borgmester Hans Stavnsager (S).

Til valgfolkefesten i Tulipbygningen i Faaborg tirsdag var der borgmesterduel mellem to borgmesterkandidater fra Socialdemokratiet og Venstre. 

I det tidligere slagteri på havnen var et af de varme emner fremtidens ældrepleje. 

For der bliver flere og flere ældre, også i Faaborg-Midtfyn Kommune. Der bliver også færre varme hænder til at tage sig af de ældre. 

Et løsningsforslag kan være et friplejehjem, som fungerer selvstændigt og kan sammenlignes med kommunale skoler og friskoler. 

- I dag er der er ikke et decideret friplejehjem i Faaborg. Men skal vi have et friplejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune i den nærmeste fremtid, spørger Ane Johansen fra Jysk Fynske Medier, som er debattens vært.

- Står det til mig, så skal vi. Når jeg ser ind i fremtiden, så kommer vi til at mangle plejehjemspladser. Med et friplejehjem kan vi få plejehjemspladser, uden at det belaster den kommunale anlægsramme, siger Kristian Nielsen (V).

Pengene skal blive i plejen 

Den siddende borgmester, socialdemokraten Hans Stavnsager, mener, at det er vigtigt, hvem der skal drive et eventuelt friplejehjem.

- Jeg er ikke nødvendigvis imod friplejehjem. For mig er det vigtigt, hvem der driver det. Ved almennyttige fonde, der driver friplejehjem, der ved vi, at hvis der er et overskud, så bliver det reinvesteret i en bedre pleje, siger Hans Stavnsager.

Men han slår hælene i og afviser, når fondene kræver, at kommunen stiller garantier. 

- I løbet af de sidste fire år har jeg talt med interesserede fonde, men de vil have, at vi på forhånd skal garantere et vist antal pladser - altså betale for et vist antal pladser, uanset om der så er et antal ældre, der søger ind på friplejehjemmet eller ej, siger han.

Ekstra tur med støvsugeren eller i skoven

Én af forskellene på et kommunalt plejehjem og et friplejehjem er, at man har mulighed for at tilkøbe ekstra ydelser. Det kan være en ekstra tur med støvsugeren eller en ekstra tur ud i skoven med personalet. Det er ydelser, som ligger udover standardpakken på friplejehjemmet.

Kristian Nielsens fremtidsvision for Faaborg-Midtfyn bærer præg af et friere valg for borgerne. Han mener, at tilkøbsydelser vil give mere spillerum og dynamik. 

Til valgfolkefesten i Tulipbygningen var der borgmesterduel mellem to borgmesterkandidater fra Socialdemokratiet og Venstre.
Til valgfolkefesten i Tulipbygningen var der borgmesterduel mellem to borgmesterkandidater fra Socialdemokratiet og Venstre.

Ifølge den socialdemokratiske borgmester skal der også gives mere frihed til de kommunale plejehjem.

-  Hvis vi skal have en lige konkurrence mellem offentlig og privat, så skal de offentlige tilbud have nogle større frihedsgrader. På den ene side ønsker jeg en god, offentlig pleje, på den anden så bliver vi mere individuelle, siger Hans Stavnsager. 

- Ja, det er meget spændende, du bliver nærmest liberal, når det kommer til frikøbsydelser. Det vil jeg gerne hjælpe dig med, siger venstres spidskandidat, Kristian Nielsen.

Du kan se et uddrag af debatten i toppen af artiklen.