I det fynske folks tjeneste

Bredt budgetforlig i Faaborg-Midtfyn

Kun Enhedslisten bakker ikke op om næste års budget i Faaborg-Midtfyn Kommune. Aftalen betyder, at grundskylden hæves og at Brahetrolleborg Skole lukker.

- Jeg er glad for, at vi nu har budgettet i hus. Vi har haft nogle gode politiske drøftelser. Vi har været enige om meget. Uenige om noget. Men alle har været indstillet på at løfte det politiske ansvar, og på at finde en løsning, som vi kunne være enige om, siger borgmester Christian Thygesen(V).

Budgetter tager udgangspunkt i et dalende befolkningstal og færre job i kommunen. 1000 borgere er flyttet og 16 procent af arbejdspladserne er forsvundet de seneste fem år.

Aftalen betyder, at Brahetrolleborg Skole lukker og bliver lagt sammen med Bøgebjerg Skole. Skolerne i Horne og Svanninge lægges også sammen med fælles administration, men dog fortsat med to adresser.

Samtidig iværksætter de store byrådsflertal flere analyser af hele skoleområdet - blandt andet skal der holdes øje med de små skoler og skoler med klasser fra 0-6. klasse.

Faaborg-Midtfyn Kommune fik som én ud af seks kommuner i landet lov til at hæve skatten, og den tilladelse bliver nu udnyttet. Grundskylden bliver hævet fra 21.85 procent til 22.85 procent.

Kommunen afsætter næsten en halv milliard kroner til investeringer de næste fire år, og det vil blandt andet betyde byomdannelser i Aarslev, Ringe og Faaborg, og udvikling af Slagterigrunden og Faaborg Havn. Samtidig bliver der etableret et varmtvandsbassin i Midtfyns Centeret. 138 millioner kroner går til at fremme øget bosætning i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Forligspartierne er også enige om at afsætte 42 millioner kroner til øget satsning på kultur og turisme.

De mange øgede udgifter bliver finansieret ved at omstillinger og effektiviseringer. Til næste år skal kommunen spare 33 millioner og de næste år stiger sparekravet til 65 millioner kroner i 2018. Politikerne vil finde hovedparten af pengene ved ændrede arbejdsgange, men udelukker heller ikke et forringet serviceniveau.