I det fynske folks tjeneste

Døden lurer på Faaborg Museum

Faaborg Museum har inviteret døden, forfaldet og forfængeligheden indenfor. For netop sådan holder det hæderkronede, gamle museum sig i live.

Foto: Kirstine Mengel

 Efterårets nye store særudstilling  på Faaborg Museum SKINDØD er i gang. Med temaer som død, forfald og forandring holder museet sig på linje med nutiden.

 

Dette efterår har museet inviteret den internationalt anerkendte papirklipper Peter Callesen til at give sit bud på en såkaldt dialogudstilling. Det er en udstilling, hvor kunstneren selv udvælger værker fra museets samling og så giver sit helt eget bud på en fortolkning af dem.

På den måde pustes der nyt liv i de klassiske værker.  Det er nemlig vigtigt for et så gammelt og anerkendt museum at blive ved med at give de gamle værker nyt liv, siger museumsinspektør Gertrud Hvidberg-Hansen:

 

- Det er som at skrælle et løg. Ved at invitere nulevende kunstnere til at fortolke vores værker, så bliver vi ved med at opdage nye lag og temaer i vores faste udstilling.

 

  Udstillingen præsenterer Peter Callesens  fortolkninger af kunstnerkredsen fynboernes værker. Værker af billedhuggeren Kai Nielsen (1882-1924) og af malerne Anna Syberg (1870-1914) og Johannes Larsen (1867-1961) tages under kærlig behandling i en række skulpturer, relieffer og installationer, der sætter fokus på skrøbeligheden både i livet og i kunsten.

 Det er de helt store temaer som skabelse, død og genopstandelse, der er i spil, når Peter Callesen sætter den lille skalpel til papiret og går til arbejdet med kirurgisk præcision. Men forklare sin kunst  helt til bunds vil han ikke: 

 

- Det kan sommetider blive lidt for meget, hvis man prøver at forklare det hele for meget. Specielt når man prøver at række ud efter det uforklarlige."

 

Peter Callesen har fået frie hænder til at udvælge præcis de værker fra den store samling, som han blev draget af. Det har været en spændede udfordring for den danske papirkunstner at arbejde med de klassiske værker på Faaborg Museum:

- Det har været en oplevelse at skabe værker, der skulle fungere her i dette smukke, gamle hus. Væggene har jo forskellige farver, som indgår i mine værker. Jeg er meget begejstret for Faaborg Museum og for mit samarbejde med de gode mennesker, der arbejder her.

 

Udstillingen kan opleves frem til d. 12. marts 2017

Om Peter Callesen 

Født 1967. Peter Callesen har markeret sig både i ind- og udland, hvor han har deltaget i en lang række særudstillinger og performances. I foråret 2016 modtog han kunstmuseet Arkens store rejsepris.
Læs mere om Peter Callesen på http://www.petercallesen.com