I det fynske folks tjeneste

Droner udløste ufo- og politialarm

Beboerne i et villakvarter i Ringe fik sig en gevaldig overraskelse, da droner to gange i sidste uge midt om natten overfløj deres fredelige kvarter.

00:23

Kristoffer Larsen var en af de beboere ved Åvangen og Kildevangen i Ringe, der fik sig en forskrækkelse sent fredag aften. En summende drone fløj hen over hustagene. 

- Den fløj over hele villakvarteret,  fortæller Kristoffer Larsen.

Hunden Sally var heller ikke tryg ved situationen.

- Vi lukkede hende ud og så kom den 10 sekunder efter løbende ind med halen mellem benene og var meget utryg, fortæller Kristoffer Larsen

Og det var ikke kun Sally der var utryg.  TV 2/FYN fik henvendelser og billeder om det flyvende objekt på himlen og politiet fik to anmeldelser. 

 

 

- Jeg tror, at det første indtryk man får, det er, at det er noget nogen skal bruge til at lave indbrud, siger Allan Lyhre Larsen, der er formand for grundejerforeningen Åkilde i Ringe

Men da politiet fredag nat dukkede op for at se nærmere på det flyvende objekt, viste det sig, at det var et firma med tilladelsen i orden, der var på natflyvning i Ringe. Dronen skulle tjekke fjernvarmerør for utætheder. 

- Der er 165 godkendte virksomheder i Danmark og 4000 i Europa og det er en udvikling, der kommer til at gå rigtig stærk. Så det bliver en helt naturlig udvikling, hvor der hele tiden kommer flere droner i luften, siger Michael Larsen, projektmanager på Dronecenteret UAS Denmark i Odense.

Læs mere om Trafikstyrelsens regler for flyvning af droner

 

Regler for droneflyvning:

  • Minimumsafstanden  til bymæssig bebyggelse skal være 150 meter
  • Minimum 150 meter til offentlig vej  
  • Flyvehøjden må ikke overstige 100 meter
  • Minimums afstand til militære anlæg skal være 8 km
  • Minimums afstand til kongehusets ejendom er 150 meter

På dronecenteret i Odense modtager man ansøgninger fra alle de firmaer der vil have dispensation fra loven. Og som altså vil flyve med droner over beboede områder. 

- Så behøver man ikke søge hvergang man flyver over beboede områder, men skal gøre det lokale politi opmærksom på at nu laver man noget, så bekymrede borgere, der ringer ind, kan få en forklaring, siger Michael Larsen.

Men det udsendte politi vidste tilsyneladende ikke noget om natflyvningen og det gjorde boboerne i Ringe heller ikke.

- Jeg synes, at der mærkværdigt og underligt, at vi ikke er orienteret om så noget på forhånd, og man kan godt blive lidt bekymret for fremtiden, hvis så noget kan ske, uden at nogen ved, hvad det drejer sig om, lyder det fra Allan Lyhre Larsen.

 

 

 

07:05

Der kommer flere og flere droner på himlen. Og selvom der er lovgivning på området, så er der også flere og flere der får dispensation fra loven.

Luk video