I det fynske folks tjeneste

Efterskole bortviser elever: - De får det vanskeligere til eksamen

Bernstoffsminde Efterskole bortviser 16 elever en måned inden afgangsprøverne. De bortviste elever må ikke længere deltage i undervisningen, men får lov til at gå til eksamen.

00:29

Eleverne får det ifølge Bernstoffsminde Efterskoles forstander vanskeligere til eksamen. Til gengæld får de lov til at færdiggøre prøverne.

16 elever er ikke længere velkommen på Bernstoffsminde Efterskole i Korinth mellem Faaborg og Kværndrup.

De er blevet bortvist, efter de har drukket alkohol på skolen. 

Læs også Kort før afgangsprøve: Elever bortvist fra efterskole

- Vi ønsker ikke at tage ansvar for elever, der indtager alkohol. Det påvirker dem, og vi vil ikke have det ansvar for påvirkede elever, lyder forklaringen fra efterskolens forstander, Lars Kirkegaard.

Der er kun en måned til, at eleverne skal afslutte deres år på efterskolen. De 16 bortviste elever får lov til at gå til afgangsprøverne, men må ikke deltage i undervisningen frem til eksaminerne.

- Konsekvensen af deres handlinger er, at det bliver en smule vanskeligere for dem til eksamen. Vi tilbyder dem en form for vejledning, og vi tilbyder dem også at gå til prøverne, siger forstanderen. 

Alkohol strengt forbudt

Torsdag i sidste uge blev 46 elever sendt hjem på såkaldt tænkepause efter fundt af snus og alkohol. 30 af dem får lov at komme tilbage til undervisningen og kammeraterne. 

Læs også Opbakning til efterskoles hjemsendelse af elever

- Vi har haft en lang proces. De 46 elever har vi behandlet enkeltvis, og processen har indeholdt, at vi har målt det op i mod en række parametre, som til sidst har gjort, at vi er endt i de 16 bortviste, fortæller Lars Kirkegaard.

Eleverne, der vender tilbage til skolen, blev taget i at bruge snus, mens de 16 hjemsendte drak alkohol. Overtrædelsen af skolens regler vil dog også få konsekvenser for de 30 elever, der kommer tilbage. De er fremover tilknyttet skolen under særlige vilkår.

- Vi har ikke defineret vilkårene endeligt endnu. Det kommer vi til de kommende dage. Men et af dem er, at elever og forældre skal i dialog med os om at få knust den snuskultur, som vi fornemmer på skolen. Den vil vi meget, meget gerne have gjort op med, siger Lars Kirkegaard.

Ifølge forstanderen påvirker bortvisningen flere af skolens elever, ligesom den påvirker skolens personale i øvrigt.

- De er selvfølgelig enormt kede af det, og nogle af dem er også dybt frustreret over det. Det havde jeg ikke forventet anderledes. Det kan jeg godt forstå, og vi er heller ikke glade for det, men vi har set det som en nødvendighed, siger han.