I det fynske folks tjeneste

Fængselsfanger vil passes af pædagoger

Indsatte og eksperter ønsker at udskifte betjente med pædagoger i landets fængsler efter tortursag fra Ringe.

Ud med betjentene og ind med pædagogerne i de danske fængsler.

Sådan lyder meldingen fra adskillige sider i kølvandet på flere aktuelle voldsepisoder i Statsfængslet i Ringe, skriver Fyens Stiftstidende.

I april mishandlede fire indsatte en medfange i over en time, og mandag kom det frem, at der kun havde været en betjent på vagt på den afdeling, hvor torteringen foregik.

Den lave bemanding har fået politikere og fængselsbetjentene til at reagere med krav om flere betjente. Ifølge de indsattes organisation, Krim, og Kriminalforsorgsforeningen er flere betjente i fængslerne ikke løsningen.

- Man løser ikke problemerne med bevogtning eller flere fængselsbetjente. Der skal derimod flere pædagoger, socialrådgivere og lærere ind i fængslerne, som kan gøre de indsattes hverdag mere normal, siger Claus Bonnez, formand i Krim.

- Vi har grebet den her opgave forkert an i mange år. Vi vil kunne gøre det langt bedre, hvis vi havde flere pædagoger og socialrådgivere ansat i fængslerne, siger John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen.

Kriminolog og fængselsforsker Linda Kjær Minke fra Syddansk Universitet er enig.

- Når man bringer civilansatte ind i fængslerne, bløder man det hårdkogte miljø op og sænker risikoen for, at de indsatte havner i kriminalitet, når de har afsonet deres dom, siger hun.

I denne uge har der været endnu to episoder i Statsfængslet i Ringe, hvor fanger har overfaldet andre fanger eller fængselspersonale.

Betjentenes forening, Fængselsforbundet, fastholder, at løsningen er flere uniformerede ansatte.

- Socialrådgiverne kan ikke håndtere store grupper af de fanger, vi har. Indtil de havner i fængslerne, har en stor del af fangerne været i kontakt med det pædagogiske system uden den store succes, siger Fængselsforbundets formand Kim Østerbye.