I det fynske folks tjeneste

Fængselspersonale efter aftale: - Er vi købt eller solgt?

Efter flere års uvished er fremtiden for Ringe Fængsel nu endelig afklaret. Men der er ikke kun lettelse at spore hos fængslets ansatte.

00:11

Personalet i Ringe Fængsel frygter for fremtiden, fortæller fællestillidsrepræsentant Poul Ketelsen.

Lettede ansatte i uniform og frustrerede ansatte uden.

Det er situationen i Ringe Fængsel dagen efter, at den nye politiske aftale om Kriminalforsorgen blev offentliggjort. 

Aftalen betyder nemlig, at Ringe Fængsel i fremtiden udelukkende skal huse indsatte, som står til at skulle udvises fra Danmark efter afsoning. Og den nyhed er fængselsbetjentene glade for, efter at der i flere år har været snak om, hvorvidt fængslet i Ringe helt skulle lukkes. 

Læs også Fængselsforbund: Ringe Fængsel for udviste bliver et hårdt sted

- Den har vi jo ventet på, så det var godt, at vi endelig fik det meldt ud. Ved det uniformerede personale er der absolut en lettelse over, at Ringe Fængsel består, lyder det fra institutionschef Lars Skjødt Vinther. 

Mere solgt end købt

Anderledes er stemningen hos den ikke-uniformerede del af de ansatte i Ringe Fængsel, som blandt andet tæller lærere, socialrådgivere og behandlere. For i den nye aftale står også, at Ringe Fængsel i fremtiden udelukkende skal bruges til afsoning, og at de indsatte således ikke får tilbudt undervisning, rehabilitering og lignende. 

Og derfor er de ikke-uniformerede ansattes job i fare. 

- Man kan ikke gøre andet end at glæde sig på de uniformeredes vegne, men vi andre kommer til at stå i en vanvittig situation, for vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Men vi er nok mere solgt, end vi er købt, vil jeg sige, lyder det fra Poul Ketelsen, som er fællestilidsmand i Kriminalforsorgsforeningen. 

Stemningen er trykket

Den usikre situation påvirker personalet i Ringe Fængsel meget, fortæller tillidsmanden: 

- Stemningen er trykket, for hvad nu? Hvor skal vi hen? Hvad sker der? Der er mange ubesvarede spørgsmål, og det er dem, vi gerne vil have svar på. 

Men hvad der præcist kommer til at ske for de ansatte i Ringe Fængsel, kan institutionschefen endnu ikke sige noget om. 

- Det fremgår af aftalepapiret, at det er forventeligt, at Ringe Fængsel kan etableres som et udvisningsfængsel i 2018, men den videre proces kan jeg ikke noget videre om nu, siger Lars Skjødt Vinther. 

I øjeblikket sidder udvisningsdømte kriminelle i fængsel i en særlig afdeling i enten Nyborg eller Enner Mark Fængsel. Det er endnu ikke besluttet, hvor mange betjente der skal være tilknyttet fængslet i Ringe, når de alle samles der.