Film fra Fyn: Anmeldere giver point for kritisk selvindsigt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Denne gang er det instruktør Anders Walters drama "Når befrielsen kommer", som har fokus på danskernes modtagelse af de tusindvis af tyske flygtninge, der ankom til Danmark i de sidste måneder af anden verdenskrig.
Filmens kritiske blik får rosende ord med på vejen af anmeldere i både Berlingske, Kristeligt Dagblad, Børsen, Politiken og Avisen Danmark. Per Juul Carlsen har anmeldt filmen for Kristeligt Dagblad. Han giver den fire ud af seks stjerner.
- Anders Walters biografaktuelle "Når befrielsen kommer" er endnu mere radikal i den måde, den forandrer vores blik på krigen og dermed vores blik på os selv. Pludselig er danskerne skurke! I hvert fald nogle af dem. Og modstandsfolkene er de værste, skriver Per Juul Carlsen.
- Den indeholder en opsang til det danske folk, der historisk set har fortalt sig selv og alle andre, at man var "de gode", dem med moralen i balance, fortsætter han.
"Når befrielsen kommer" tager sit udgangspunkt i Ryslinge Højskole på Fyn, der modtager 500 tyske flygtninge i foråret 1945.
Filmen fokuserer på, hvordan forstanderparret Lis og Jacob (skuespillerne Katrine Greis-Rosenthal og Pilou Asbæk) og deres 12-årige søn, Søren (Lasse Peter Larsen), går til opgaven med at huse de mange flygtninge, der kommer fra Tyskland, som af danskerne forbindes med nazisterne og besættelsen.