Frygt for solcellepark får landsby på barrikaderne: - Alle vores skønne marker

Faaborg-Midtfyn Kommune er ikke klar over, at energisselskabet Better Energy har udset sig markerne omkring landsbyen Ore som en god mulighed for en solcellepark.

Det bliver ikke uden kamp, at der bliver bygget en solcellepark op og ned ad landsbyen Ore ved Årslev.

Det kan energiselskabet Better Energy være helt sikre på. Det er budskabet efter omkring 70 borgere søndag samledes ved byens gadekær for at protestere mod projektet.

- Det ødelægger da, at få sat sådan noget op omkring det hele. Alle vores skønne marker, som bare skal dækkes til med sådan noget, siger Ruth Hestbech.

Ruth Hestbechs udmelding blev bakket op af ord som, at "tapetsere med et kæmpe grydelåg".

Protestmødet blev sat i værk for et par dage siden efter flere husstande fik en henvendelse fra Better Energy, som var ude for at lodde den lokale stemning.

Direktør: - Der ikke er noget projekt

Projektet er ikke kommet længere end til en idé om en mulighed, lover Anders Nielsen, udviklingsdirektør hos Better Energy.

- Det er hele tiden blevet understreget, at der ikke er noget projekt. Og det er da meget sandsynligt, at det her aldrig bliver til noget, siger Anders Nielsen.

Anders Nielsen, udviklingsdirektør, Better Energy.
Anders Nielsen, udviklingsdirektør, Better Energy.
Foto: Morten Albek

Han tilføjer, at der foreløbig er tale om løse planer:

- For jeg anerkender fuldstændig, at der er rigtig mange lodsejere derude, men af respekt for for både vores ressourcer, lodsejeres ressourcer og, så sandelig også, kommunens ressourcer, jamen, så laver vi en tilbundsgående undersøgelse inden, vi beslutter os for, at lave en projektansøgning.

Beboer: - Vores by vil forsvinde

Ikke desto mindre skød borgerne kampen i gang med en underskriftsindsamling ud fra tesen om, at det drejer sig om at handle hurtigt.

Men er der noget "ikke i min baghave over det"?

- Det her handler om, at vi er et meget, meget lille bysamfund, og hvis den her planlagte solcellepark skal kunne blive til noget, så vil de opkøbe den ene halvdel af byen. 

- Og dermed forsvinder vores by, mener Steen Christoffersen.

Søndagens protestaktion har allerede gjort indtryk på udviklingsdirektøren Better Energy. Modstanden er tilsyneladende så stor, at det kan blive svært for energiselskabet at gennemføre projektet.

- Jeg synes ikke, det ser særlig optimistisk ud, når der møder 70 mennesker op som er overordentlig bekymret over det her, så er det da noget, vi tager til efterretning.

- Det kan du være helt stensikker på, siger Anders Nielsen.

Ann Hestbech, formand for Ore Bylaug: - Hvis ikke Better Energy selv var begyndt, at gå rundt og banke på folks døre for, at tilbyde dem en eller anden form for kompensation for deres ejendomme, så havde vi ikke vidst noget.
Ann Hestbech, formand for Ore Bylaug: - Hvis ikke Better Energy selv var begyndt, at gå rundt og banke på folks døre for, at tilbyde dem en eller anden form for kompensation for deres ejendomme, så havde vi ikke vidst noget.
Foto: Morten Albek

Kommunens mand: - Vi kender intet til det

Hos Faaborg-Midtfyn Kommune kender man intet til Better Energys indledende øvelser i Ore.

- Det må være i sin meget, meget spæde start, fordi vi kender intet til det i Faaborg-Midtfyn Kommune, siger formanden for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, Søren Kristensen (V) og tilføjer:

- Jeg kan godt forstå, at man reagerer på det.

100 fodboldbaner solcellepark

Solcelleparker dukker op flere og flere steder. På Fyn er Mejerigiganten Arla i gang med at etablere en solcellepark på størrelse med 100 fodboldbaner.

Solcellerne vil strække sig over en kilometer langs landevejen mellem Glamsbjerg og Assens og går flere hundrede meter ind i landskabet mod Ebberup.

Oversigt

    Oversigt