Fynbo frygter fremtiden: Erhvervsstyrelsen er for sløve med hjælpepakkerne

En ny undersøgelse viser, at de fleste virksomheder i Region Syddanmark, der har søgt om kompensation gennem regeringens hjælpepakker, endnu ikke har fået pengene udbetalt.

Mange små fynske selvstændige gisper lige nu efter luft på grund af coronakrisen.

For snart tre uger siden ansøgte Thomas Bang Christensen, der er selvstændig og ejer it-virksomheden HardSoft Support i Kværndrup, om kompensation for tabt omsætning.

Men pengene lader vente på sig.

Han har stadig ikke fået penge udbetalt fra den hjælpepakke, som skal holde hånden under de selvstændigt erhvervsdrivende under coronakrisen.  

- Jeg går bare og triller tommelfingre og venter på, at telefonen ringer. Jeg kan da godt mærke, at det kun er et spørgsmål om tid, før der ikke er flere penge i banken, siger han.

SPØRGSMÅL FRA EN FYNBO

Den 4. april ansøgte Thomas Bang Christensen om kompensation for sin virksomheds manglende omsætning hos Erhvervstyrelsen.

For som så mange andre små og mellemstore virksomheder er ordrebogen pludselig tom.

- Der sker intet. Alt er gået i stå, og firmaer er lukket ned. Så der er ingen virksomheder, der skal have repareret eller serviceret deres computere, siger han.

Thomas er langt fra den eneste, der venter på pengene

Men fynske Thomas Bang Christensen er langt fra den eneste, der fortsat venter på at modtage støtte fra de økonomiske hjælpepakker, som Folketingets partier i vedtog i marts.

quote Mange virksomhedsejere sover dårligt om natten, fordi de ikke ved, om de kan betale deres regninger

Mia Amalie Holstein, cheføkonom hos SMVdanmark

Det fremgår af en ny undersøgelse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, som TV 2/Fyn har fået indsigt i.

Undersøgelsen viser, at tre ud af fire adspurgte virksomheder i Region Syddanmark endnu ikke har fået udbetalt kompensation for virksomhedernes manglende omsætning.

Heraf har 58 procent af virksomhederne fået en kvittering, men ikke fået oplyst, hvornår pengene går ind, mens 23 procent endnu ikke har fået svar på ansøgningen.

Kun tre procent af de adspurgte virksomheder i Region Syddanmark har modtaget pengene.

Om undersøgelsen 

Tallene viser, at der er utrolig mange virksomheder i Region Syddanmark, der lige nu venter på at få svar – og udbetaling af kompensationen – fra Erhvervsstyrelsen.

Sådan lyder det fra Mia Amalie Holstein, der er cheføkonom hos SMVdanmark.

- Tallene bekymrer mig. Vores undersøgelser viser, at mange virksomheder er på økonomisk katastrofekurs og måske endda må lukke, hvis de ikke får pengene, siger hun.

Snart er det sidst på måneden, og virksomhederne skal betale løn, regninger og andre faste udgifter. Men det kan måske slet ikke lade sig gøre, hvis ikke pengene kommer hurtigt. 

- Mange virksomhedsejere sover dårligt om natten, fordi de ikke ved, om de kan betale deres regninger. Det er ærgerligt, at det er et bureaukratisk bøvl, der står i vejen for udbetalingen af pengene, siger hun. 

Erhvervsstyrelsen: Pengene er på vej

Erhvervsstyrelsen siger i et skriftligt svar til TV 2/Fyn, at de arbejder hårdt på at få pengene hurtigst muligt frem til de virksomheder, der har ansøgt om kompensation: 

- Vi kan desværre ikke oplyse en sagsbehandlingstid for udbetalinger. Ansøgningerne udbetales som udgangspunkt i den rækkefølge, de er modtaget. Sagsbehandlingstiden afhænger blandt andet af, om ansøgningen er korrekt udfyldt og dokumenteret, eller om den skal gennemgås nærmere, skriver de. 

quote Det er fint, at de står der med alle deres løfter om hjælp, men hvis ikke de reagerer rimelig hurtigt, så bliver det et problem

Thomas Bang Christensen, HardSoft Support

Erhvervsstyrelsen kan dog oplyse, at der er udbetalt penge både fra ordningen for selvstændige og kompensationsordningen for aflyste arrangementer og lønkompensationsordningen.

Kan ikke vente en måned

For små virksomheder som Thomas Bang Christensens er den lange behandlingstid særlig problematisk. Han frygter, at den manglende kompensation får alvorlige konsekvenser.  

- Det er fint, at de står der med alle deres løfter om hjælp, men hvis ikke de reagerer rimelig hurtigt, så bliver det et problem. Så er jeg nødt til at overveje, hvad jeg så skal, siger han.

Hvem kan søge om kompensation som selvstændig eller freelancer

 

For ham hænger regeringens hjælpepakke og virksomhedens fremtid uløseligt sammen. Hvis ikke han får pengene inden en måned, må han vinke farvel til hverdagen som virksomhedsejer.

- Jeg kan kun vente en måned mere på pengene. Hvis jeg ikke får dem inden da, er den eneste mulighed for mig at søge om kontanthjælp, siger han.

Derfor håber han, at han inden længe har pengene i hånden, så han kan betale sine regninger.

- Så kan jeg sove med ro i sindet om natten igen, siger han.

Thomas Bang Christensen stillede sit spørgsmål til TV 2/Fyn. Du kan gøre det samme. I denne uge sætter vi fokus på åbningen af dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser.