Fynboer har ulovligt sikret kyst - Nu skal sikringen muligvis fjernes

En grundejerforening har etableret ulovlig kystsikring. Nu overvejer kommunen at få fjernet kystsikringen.

En fynsk kyststrækning er blevet sikret ulovligt.

47 høfder bestående af kæmpestore sten er over en årrække anlagt langs kysten ved Hesseløje.

Nu overvejer Faaborg-Midtfyn Kommune, om kystsikringen skal fjernes. Regningen får naboerne.

Sagen var på dagsordenen på torsdagens møde i Teknik- og Miljøudvalget.

Her fremgår det af sagsfremstillingen, at høfderne kom til kommunens kendskab i 2019. Det er samme år, hvor det blev vurderet, at det ikke var nødvendigt at sikre kysten nogen steder i kommunen.

Kasserer i Hesseløje Grundejerforening, Kristian Grønbæk Andersen, fortæller, at grundejerforeningen etablerede de første høfder i 2011.

- Det har grundejerforeningen gjort, fordi der sker en erosion af stranden, så den stille og roligt bevæger sig længere og længere indad, siger Kristian Grønbæk Andersen.

Nord for sommerhusområdets matrikler spiser havet af det smalle område Drejet. Og ifølge Kristian Grønbæk Andersen vil det betyde, at uden de 35 høfder, der er etableret på landtangen, vil Drejet med tiden ikke længere være landfast med Fyn.

- Så det er vi rigtig kede af, hvis det skulle ende med, at vi ikke er landfaste mere, siger Kristian Grønbæk Andersen.

Kristian Grønbæk Andersen er kasserer i Hesseløje Grundejerforening. Han har en fortid som regionsrådsmedlem i Region Syddanmark. Her var han i 12 år valgt ind for Radikale Venstre.
Kristian Grønbæk Andersen er kasserer i Hesseløje Grundejerforening. Han har en fortid som regionsrådsmedlem i Region Syddanmark. Her var han i 12 år valgt ind for Radikale Venstre.
Foto: Alex Syrik

De 12 af høfderne er altså anlagt ud for sommerhusområdet, mens de sidste 35 høfder er opført af den landmand, der ejer Drejet.

Hvis kommunens politikere ikke stiller sig på grundejerforeningens og landmandens side, vil det betyde, at de formentlig i løbet af de næste par år for egne penge skal fjerne høfderne.

Samtidig vil de få lov til at sikre kyststrækningen ved at tilføre sand til kysten.

- Og så skal vi med jævne mellemrum bruge penge - og diesel - på at få noget sand kørt hertil. Det, synes vi, er ærgerligt, fordi det her virker. Og vi synes, det er spild af ressourcer, siger han.

Kristian Grønbæk Andersen erkender, at bestyrelsen, og dermed medlemmerne af grundejerforeningen, ved anlæggelsen af høfderne godt var klar over, at det var ulovligt.

Hvordan kan det så være, at I starter det projekt?

- Det ved jeg ikke. Det var bestyrelsen for 11 år siden.

Han erkender også, at selv om man godt ved, at høfderne er ulovligt opført, har man ikke overvejet at fjerne dem igen.

- Vi synes faktisk, det er en god idé at have dem, vi synes, det er en god idé at beskytte området, så det ikke eroderes væk. Og i særdeleshed så vi ikke risikerer, at den smalle tange eroderer, så resten af Drejet ikke er landfast med Fyn.

- Vi har bygget det, fordi vi synes, det løser en opgave. Nemlig den opgave, at der ikke sker yderligere erosion.

Han tilføjer, at hvis grundejerforeningen pålægges at fjerne høfderne, vil foreningen formentlig med jævne mellemrum lægge sand ud for at bibeholde hele kyststrækningen nogenlunde, som den er.

Han vurderer også, at der uden kystsikring årligt vil forsvinde omkring en halv meter af kysten.

Det er langs denne kyst, at der ulovligt er anlagt 47 høfder. Landtangen hedder Drejet og inddæmmer Alne Nor.
Det er langs denne kyst, at der ulovligt er anlagt 47 høfder. Landtangen hedder Drejet og inddæmmer Alne Nor.
Foto: Alex Syrik

Det var Kystdirektoratet, der i 2009 afslog en ansøgning om at etablere 13 høfder langs kysten. Af afslaget fremgår det, at afslaget blev givet, fordi hverken bebyggelse eller infrastruktur var "truet af beskadigelse eller ødelæggelse pga. havets erosion inden for cirka 25 år".

Direktoratet havde på luftfoto målt, at der var 80 meter fra stranden til nærmeste bebyggelse.

Oversigt

    Oversigt