I det fynske folks tjeneste

Fyns Amt lukker minkfarm

Det koster Fyns Amt 3,5 mio. kr. at overtage og lukke en minkfarm, der udleder ammoniak i naturområdet Svanninge Bakker. Lovgivning tvang amtet til at handle.

Minkene skal væk fra Svanninge Bakker for at skåne naturområder

Med en check på 3,5 millioner kroner til en fynsk minkavler traf Fyns Amtsråd mandag aften en beslutning, der vil spare det sårbare naturområde Svanninge Bakker for store mængder ammoniak.

Efter aftale med minkavleren overtager amtet minkproduktionen, der ligger klos op ad sårbare naturområder i Svanninge Bakker. Fra januar 2007 lukkes bedriften, og dermed stopper en markant ammoniakudledning til naturen.

Svanninge Bakker modtager hvert år 30-40 kilo kvælstof pr. hektar via ammoniakfordampning fra minkfarmen - tålegrænsen for naturområder ligger på 15 kilo. Minkfarmens ejer har accepteret, at han fremover kun må have "hobbylignende" husdyrhold på sin 18 hektar store ejendom.

Sagen er den første efter de nye bestemmelser i naturbeskyttelsesloven. De forpligter myndighederne til at gribe ind, hvis der sker væsentlige forringelser af de internationalt beskyttede naturområder.