I det fynske folks tjeneste

Fynske erfaringer spreder sig til resten af landet

Eleverne i Faaborg-Midtfyn Kommunes skoler har i flere år fået suppleret deres undervisning med kunst og kultur. Nu har andre kommuner i landet fået øjnene op for de fynske resultater.

Foto: Morten Grundholm

At gøde grobunden. Sådan lyder ambitionen på Kulturmødet Mors, når det gælder om at få kunst og kultur på danske elevers skoleskema.

Og her spiller Fyn en central rolle, fordi man her har flere års erfaring med at skabe et samarbejde mellem kunstnere og kommunens folkeskoler. 

Læs også 48 timers benhård kultur

På et møde torsdag blev der delt fynske erfaringer ud til hele landet via Jakob Holm, formand for Udvalget for Opvækst og Læring i Faaborg-Midtfyn Kommune. Her fortalte han om, hvordan man i Faaborg-Midtfyn har arbejdet med at få plads til kunst og kultur i en struktureret skoledag.

Med projektet ”Den Kulturelle Rygsæk” arbejder kommunen målrettet med undervisningsforløb, som taler direkte ind i den åbne skole, som har været en af de mere vellykkede dele af den seneste reform af den danske folkeskole.

I den åbne skole skal man arbejde sammen med det omkringliggende samfund og dyrke de kreative og æstetiske processer, og det er disse erfaringer, som andre kommuner og kulturaktører bliver klogere på ved dette års Kulturmøde Mors.

I debatten deltager udover fynske Jakob Holm blandt andre tidligere kulturminister Marianne Jelved, Hamayun Butt, cand. pæd i didaktik på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse  på Århus Universitet, og Nis Rømer, formand for Billedkunstneres Forbund.