Fynske højskoler presses af finanslovsforslag

Højskolerne risikerer at må dreje nøglen om i de kommende år, hvis de besparelser regeringen lægger op til i deres finanslovsforslag bliver en realitet. Det frygter i hvert fald Folkehøjskolernes Forening. Og det gør de også på Ryslinge Højskole på Fyn, som vi besøgte i dag.

En af de højskoler er Ryslinge Højskole, hvor Emilie Schefferlin frygter, at højskolen i det midtfynske en dag må lukke.

- Jeg synes det er enormt ærgerligt. Jeg kan se, at vi allesammen har fået enormt meget ud af at være her.

Den fynske højskole står nemlig sammen med resten af landets højskoler over for store besparelser i de kommende år, hvis regeringens finanslovsudspil bliver en realitet. Planen er, at statsstøtten til højskolerne skal skæres med to procent hvert år frem mod 2019.

- Vi gør en kæmpe indsats rigtig mange steder i Danmark, det er jeg sikker på. Nu skal vi rammes på økonomien igen, det er hårdt for os, fortæller forstander for Ryslinge Højskole, Torben Vind Rasmussen.

Folkehøjskolernes Forening var i dag mødt op foran Christiansborg for at protestere mod besparelserne. Ifølge foreningen er selv to procent så meget, at nogle af landets højskoler må lukke. Ikke mindst fordi højskolerne tidligere har fået skåret i støtten.

- Det er typisk i landdistrikterne højskolerne ligger. Det er typisk der er brug for kraft, kultur, sammenhængskraft og arbejdspladser. Derfor har vi svært ved at forstå, at en liberalregering ikke synes det er vigtigt, at der findes frie skoler i de områder.

- Vi vil vise, at hvis vi stadig vil være det Danmark vi tror vi er og fortsat vil være. Så skal vi passe de værdier vi har. Det handler ikke kun om at overleve men også om at leve, fortæller formand for Højskolerne, Lisbeth Trinskjær.

Det har i dag ikke været muligt at få et tv-interview med kulturminister Bertel Haarder. Men i en skriftlig kommentar til TV2/Fyn skriver han, at højskolerne sammen med resten af institutionerne på kulturområdet vil blive berørt, hvis der skal være råd til kernevelfærden.

- Kan du ikke forstå at politikerne bliver nødt til at prioritere pengene?

- Jo det kan jeg godt forstå. Men der er bare ingen politik i det her. Det her er en grønhøster-metode, og som vores formand har sagt, man kan ikke grønhøste på en mark, hvor der ikke er noget. Så jeg kan godt forstå man skal prioritere, men der er ikke kommet et politiskargument for, at vi alle skal spare, fortæller forstander for Ryslinge Højskole, Torben Vind Rasmussen