I det fynske folks tjeneste

Fyret ryger: Jeg er målløs og rystet

Lagerarbejder Svend Jørgensen er målløs og rystet over, at Landsretten har givet hans arbejdsgiver medhold i bortvisningen af ham på grund af en forbudt smøg.

Foto: Heidi Callesen

Svend Jørgensen har ført sagen mod sin arbejdsgiver, saftproducenten Orana i Rynkeby, fordi den er principiel.

At Landsretten har givet arbejdsgiveren medhold i, at det var i orden at bortvise Svend Jørgensen, fordi han trodsede virksomhedens rygeforbud, kommer bag på både Svend Jørgensen og hans fagforenings advokat.

 

Jeg er fuldstændig målløs og rystet over, at der i Danmark ikke skal mere til for at blive bortvist end at tænde en cigaret det forkerte sted.

Svend Jørgensen, fyret ryger.

 

- Jeg er fuldstændig målløs og rystet over, at der i Danmark ikke skal mere til for at blive bortvist end at tænde en cigaret det forkerte sted. Det har haft store konsekvenser for mig, og derfor er jeg rigtig ked af afgørelsen, siger Svend Jørgensen. 

-  Afgørelsen kommer bag på os. Bortvisning er en meget hård sanktion og bruges normalt kun, når folk for eksempel har stjålet af kassen. Dommen er klart til arbejdsgivernes fordel og kan danne præcedens for, hvor hårdt virksomheder kan slå ned på ansatte, der overtræder et rygeforbud, siger Frie Funktionærers advokat Rune Henneberg. 

Han mener, at retssagen har været meget ord mod ord:

- For eksempel påstod arbejdsgiveren, at der tidligere var blevet givet en advarsel, selvom de ikke kunne bevise det. Der har dommerne valgt at tro mere på dem end Svend Jørgensen, forklarer Rune Henneberg og tilføjer:

- Sagen har været vigtig for os at føre, fordi det er et uafprøvet område. Nu er barren så sat for, hvilke sanktioner arbejdsgiverne må bruge overfor rygere, der overtræder arbejdspladsens interne regler. 

 

Læs også Landsret: I orden at fyre smøgtrængende lagermand

 

Svend Jørgensen blev fyret, fordi han tændte en cigaret uden for firmaets dertil indrettede rygerområde. Den fynske saftproducent, hvor Svend Jørgensen havde været ansat i 31 år, blev stævnet af hans fagforening, Frie Funktionærer, for uberettiget afskedigelse.