Gaderæs gør borgere utrygge: Føler ikke, at politiet lytter

I Ringe-området bliver der kørt ræs i weekenderne. Det har Peter Birkelund oplevet det sidste års tid, men når han ringer til politiet, føler han sig ikke hørt.

Med hvinende dæk og brølende motorer kommer to biler ræsende side om side direkte mod Peter Birkelund. I sidste øjeblik trækker de ind i deres egen vejbane. 

Situationen har Peter Birklund oplevet flere gange det seneste år i industriområdet i Ringe, når han er på arbejde i hjemmeplejen. Ifølge ham er der tale om en gruppe unge mennesker, der mødes i weekenderne og kører ræs.

- Jeg er utryg, meget utryg, også fordi jeg har mine kolleger at tænke på - vi risikerer liv og lemmer, når vi kører der. Det kan godt være, at det er et industrikvarter, men der bor stadig folk her, og de kan komme til skade, siger han.

Episoderne har fået den 28-årige social- og sundhedsassistent til gentagende gange at kontakte politiet. Han har dog ikke følt, at der er nogen hjælp at komme efter, lyder det.

- Oftest bliver jeg spist af med, at de sender nogle ud ved lejlighed, eller at de ikke har ressourcer til at komme forbi. Jeg ønsker, at man bliver taget seriøst som borger, når man ringer til politiet om noget så alvorligt som det her, siger han.

Peter Birkelund har ikke tal på, hvor mange gange, han har forsøgt at kontakte politiet.
Peter Birkelund har ikke tal på, hvor mange gange, han har forsøgt at kontakte politiet.

Ræs flere steder

Det ærger Peter Birklund, at politiet ikke har sat en stopper for gaderæset. For det påvirker ikke kun borgerne i industrikvarteret, mener social- og sundhedsassistenten.

- Jeg synes, det er stort problem, også fordi at det ikke blot er noget, som sker her i industrikvarteret. Når jeg kører rundt i Ringe-området, så ser jeg, at de kører og varmer op, og jeg har borgere, der fortæller mig, at nu kan de høre, at de begynder at køre igen. Så det er jo et generelt problem, som der er i området, siger Peter Birklund.

Hjulspor på vejen i Ringe, der ifølge Peter Birkelund er resultatet af gaderæs.
Hjulspor på vejen i Ringe, der ifølge Peter Birkelund er resultatet af gaderæs.
Foto: Jeanette Torndahl Fournier

Politiet er dog ofte til stede i industrikvarteret, mener Anders Brahe, leder af færdselsafdelingen i Fyns Politi.

- Vi er meget opmærksomme på den her udfordring og har ved samtlige lejligheder, hvor der har været anmeldelser, haft patruljer derude, siger han.

Tages meget alvorligt

Lederen af færdselsafdelingen fortæller, at gaderæs er et område, der bliver taget alvorligt, men at politiet ikke kan stå på hvert gadehjørne.

- Når vi får de her henvendelser, som der har været flere af også fra andre end den pågældende borger, rykker vi ud, og det har vi været ved mange lejligheder, siger han.

Med sine mange opkald har Peter Birklund da også gjort det helt rigtige, fortæller Anders Brahe. 

- Han skal blive ved med at tippe politiet, siger han.

Politilederen opfordrer alle, der oplever gaderæs eller anden form for vanvidskørsel til at kontakte politiet på 114. 

Peter Birkelund håber, at gaderæset snart bliver stoppet helt. 

- Jeg ønsker, politiet tager sig af det og kommer ud nogle weekender i træk, så dem, der kører ræs, finder ud af, at man er opmærksom på dem, siger han.

Peter Birkelund har tilbudt Fyns Politi at sende private optagelser, men det har politiet takket nej til. Private optagelser: Peter Birkelund