Gymnasium tester: Kan musik og badebuddies få elever under bruseren?

Fynsk gymnasium håber, at nye initiativer kan få flere elever til at gå i bad efter idræt - og få det bedre med deres krop.

Badebuddies skal få flere under bruseren. 

Mange elever springer bruseren over efter idrætstimen. Men nu skal musik, sodavand og badebuddies få flere elever under bruseren på Faaborg Gymnasium.

- Jeg kunne se, at forholdsvis mange elever ikke gik i bad efter idræt. Det er et problem, så det ville jeg gerne prøve at gøre noget ved, fortæller Jeppe Trier Hvam, der er idrætslærer på Faaborg Gymnasium.

Tal fra undersøgelsen Bevægelse i skoledagen 2019 tegner samme billede. Her svarede idrætslærere og idrætspædagoger, at kun 43 procent af elever i udskolingen går i bad hver eller næsten hver gang efter idrætstimen.

Derfor gik Jeppe Trier Hvam og andre idrætslærere sammen for at få brudt cirklen med at springe badet over. Først med en snak om hvorfor de ikke går i bad, og dernæst med musik i omklædningsrummet, gratis shampoo, sodavand og frugt.

For Maria Immerkjær, der går i 3.g på Faaborg Gymnasium, har de nye initiativer hjulpet hende med at gå i bad efter idrætstimen er slut. 

- Der er en anden tryghed i at gå i bad nu. Man ved, at man kan følges med nogen, og vi har snakket om det i klassen. Det er blevet meget bedre, fortæller hun. 

Mere end bare hygiejne

Én ting er det hygiejniske i, at man lige får en skyller efter at have svedt. Men det handler også om, at de unge får et bedre og mere afslappet forhold til deres krop ved ikke at gemme den væk.

- Mange undersøgelser peger på, at unge ikke hviler i egen krop. Det, tænker jeg, har noget at gøre med, at man ikke bliver eksponeret for helt almindelige kroppe, men kun dem på sociale medier, siger Jeppe Trier Hvam.

Maria Immerkjær og Augusta Louise Berner er begge glade for de nye initiativer, som Faaborg Gymnasium bruger til at få flere elever i bad.
Maria Immerkjær og Augusta Louise Berner er begge glade for de nye initiativer, som Faaborg Gymnasium bruger til at få flere elever i bad.
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland

Det genkender flere af eleverne på Faaborg Gymnasium.

- Det kan være meget grænseoverskridende at skulle gå i bad sammen. Man kan være bange for, at der er noget forkert ved ens krop, som dem fra klassen så vil tænke over, efter man har været i bad, siger Augusta Louise Berner, der også går i 3.g på Faaborg Gymnasium.

Skal starte tidligere

Indtil videre er det kun elever i 3.g, som har prøvet de nye initiativer af. Men hvis det skal gøre en forskel, skal de starte tidligere, pointerer Jeppe Trier Hvam.

- Vi skal tackle det allerede i første modul med 1.g’erne. For hvis man som ny elev oplever, at man ikke går i bad, så skal der meget til for at gøre det, siger han.

Derfor er en del af initiativet såkaldte "badebuddies". Hvor eleverne selv finder en i klassen, som de kan følges med, uanset hvad de andre gør.

Virker det?

I længden skal lærerne i idrætsgruppen mødes og lægge en strategi for, hvad de gør fremover.

For Jeppe Trier Hvam understreger, at det på nuværende tidspunkt kun er et forsøg.

- Vi skal også snakke med eleverne. Gjorde det, at de går i bad? Er der andre ting, der spiller ind i forhold til, om de gør det eller ej?, siger han.

Hvis man spørger elever, som ikke har været en del af forsøget, er meningerne delte.

- Hvis man skal have en sodavand for at gå i bad, er det fint nok, men det giver mig ikke mere lyst til at gå i bad, siger Mathias Bødker fra 2.g på Faaborg Gymnasium.

Derimod synes Antonia Stjernholm fra 2.g på gymnasiet, at nogle af initiativerne er gavnlige.

- Jeg tror, at det med badebuddies kan gøre en forskel, fordi man ved, at man så ikke er alene, når man går i bad, siger hun.

Snakken om krop er ikke ny på Faaborg Gymnasium. Elever har tidligere demonstreret for at få mere seksualundervisning.