"Hul i hovedet": De graver lige uden for Flemmings dør - men alligevel kan han ikke få fjernvarme

Flemming Jensen har de seneste måneder set på nedgravningen af et nyt fjernvarmerør ude foran sit hus, men han kan ikke selv få gavn af det. Han bor simpelthen for tæt på varmeværket.

Logikken kan være svær at få øje på.

Flemming Jensen kan ikke få fjernvarme, selvom der netop er blevet gravet et nyt fjernvarmerør ned lige foran hans hus.

Fra fjernvarmeselskabet har han fået at vide, at han og hustruen Marianne simpelthen bor for tæt på fjernvarmeværket.

- Jeg synes, det er helt hul i hovedet, for vi ville jo gerne have fjernvarme. Og når den løber lige ude foran hækken, så var det jo nærliggende lige at lave et rør ind til alle husene, siger Flemming Jensen.

De bor i Sødinge lige uden for Ringe – bare 350 meter fra Ringe Fjernvarmeselskab, der netop er ved at grave fjernvarmerør ud til Ryslinge, der er ved at blive omlagt til fjernvarme.

- Det er da irriterende at gå og se på, at de kører tre kilometer væk herfra for at give dem fjernvarme, og så kan vi andre ikke få det. Det, synes jeg, er meget frustrerende, siger Flemming Jensen.

Han og hustruen har boet i huset i Sødinge siden 2008 og havde håbet, at røret til Ryslinge endelig kunne give dem den fjernvarme, de gerne vil skifte til.

Der er kun 350 meter mellem Flemming Jensens bolig og fjernvarmeselskabet. Alligevel kan han ikke få fjernvarme på sin husstand.
Der er kun 350 meter mellem Flemming Jensens bolig og fjernvarmeselskabet. Alligevel kan han ikke få fjernvarme på sin husstand.
Foto: Grafik: David Moritz/TV 2 Fyn

Teknikken står i vejen

For at man kan få fjernvarme, skal der selvsagt være trukket fjernvarmerør ud til det område, man bor i. Det anerkender Flemming Jensen, men han har svært ved at forstå, at han ikke kan få det, når røret løber ude foran hans hæk.

Det har Karsten Godiksen, der er direktør for Midtfyns Energi, en forklaring på.

- Røret til Ryslinge er et transmissionsrør, der er under andre trykforhold end det, man normalt har inde i huset. Så de kan slet ikke tage det tryk, der er i røret, siger Karsten Godiksen.

Mens en husstand skal have varmen på et tryk omkring seks bar, så har røret foran Flemming Jensens hus et tryk på 14 bar for at kunne fragte det varme vand til Ryslinge.

Netop i Ryslinge har de iværksat et projekt for at få hele byen på fjernvarmen, og derfor kan det svare sig økonomisk.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal de også gøre i Sødinge og få alle husstande med, hvis det overhovedet skal kunne svare sig for fjernvarmeselskabet. 

Men selv her virker det urealistisk, siger Karsten Godiksen.

- Vi vil jo ikke noget hellere end at levere fjernvarme til alle dem, der gerne vil have fjernvarme, men vi er også begrænset af, hvad teknikken kan, og hvad økonomien kan bære. Fjernvarme er bare ikke for alle, det er for dem, der bor i tættere befolkede områder, det er der, det hænger sammen.

De har endnu ikke regnet på, hvad det ville koste at lave fjernvarme til Sødinge, men direktøren gætter på, at det vil blive tre gange så dyrt per husstand som i Ryslinge, hvor det koster omkring 32.000.

Kan ende med en flytning

Den pris mener Flemming Jensen ikke, at han og hustruen kan betale, selv hvis der blev igangsat et projekt til at få fjernvarme til Sødinge.

I stedet må de fortsætte med at varme huset op med det naturgasfyr, der har hængt i kælderen i 18 år.

Og med et afslag på at få gavn af den fjernvarme, der snart løber lige ude foran deres hus, kan det blive svært for dem at holde hovedet oven vande rent økonomisk.

- Vi giver 27 kroner per kubikmeter gas, og hvis det stiger yderligere, så er det ikke sikkert, vi kan blive boende her, siger Flemming Jensen. 

Faaborg-Midtfyn er en af de kommuner i landet, der for tiden er allerhårdest ramt af prisstigninger på varmeregningen, hvor hver tredje familie får en ekstra regning på mere end ti procent af deres disponible indkomst. 

Oversigt

    Oversigt