I det fynske folks tjeneste

Husker du autistiske Benjamin? Nu er der svar fra Ankestyrelsen

Ankestyrelsen kritiserer Faaborg-Midtfyn Kommune i sagen om svært autistiske Benjamin. Styrelsen fastslår, at drengens mor har ret til tabt arbejdsfortjeneste.

00:27

Autistiske Benjamin får lov til at holde fri fra skole. Det fastslår Ankestyrelsen.

Faaborg-Midtfyn Kommune får kritik af Ankestyrelsen for dens behandling af svært autistiske Benjamin og hans familie. 

Trods flere lægers anbefalinger, ville kommunen ikke bevillige otteårige Bejamin, der lider af infantil autisme og mental retardering, en ugentlig fridag. 

Læs også Autistiske Benjamin tvinges i skole trods lægers advarsler

Benjamin kan ifølge Ankestyrelsen på grund af sin sygdom holdes hjemme fra skole de dage, han har behov for det. Foto: Pernille Gram

Nu får familien Green medhold, og Benjamins mor, Susanne Green, kan få dækket op til 37 timers tabt arbejdsfortjeneste om ugen, hvis der er behov for det. Det betyder, at hun nu kan passe Benjamin alle ugens syv dage, hvis han har behov for det.

- Vi har fået medhold. Jeg får helt tårer i øjnene, siger Susanne Green. 

Hvorfor påvirker det dig så meget? 

- Fordi det har været hårdt. Det er hårdt, at selv når en læge fortæller, hvor alvorligt det er, og vi fortæller med ord og billeder, hvor voldsomt det rent faktisk er, at der ikke bliver lyttet. 

00:35

Benjamins mor, Susanne Green, er meget påvirket af Ankestyrelsens afgørelse.

Luk video

Benjamin kan på grund af sit handicap ikke klare mange forandringer i hverdagen, og hver morgen er derfor en kamp i det lille hjem. Benjamin bliver fysisk påvirket af at blive tvunget i skole og har jævnligt mavesmerter og diarré. 

Kritik af kommune

Ifølge Ankestyrelsen skulle Faaborg-Midtfyn Kommune have tilpasset Benjamins skoleforløb allerede i december sidste år, da en overlæge anbefalede at tage drengen ud af skolen en til to dage om ugen. Derudover får kommunen kritik for deres såkaldte mangelfulde genvurdering af sagen i sommer. 

00:56

Sådan ser det morgenerne ud hos familien Green. Dengang nægtede Faaborg-Midtfyn Kommune Benjamin en ugentlig fridag. Nu har Ankestyrelsen givet familien medhold.  Video: Private mobiloptagelser

Luk video

- Ankestyrelsen siger, at den løsning, vi lavede i august 2017, var den rigtige og dækker det behov, familien har, og det er vi rigtig tilfredse med. Samtidig siger Ankestyrelsen også, at den vurdering skulle have forelagt i december 2016, og det tager vi selvføgelig til efterretning, siger Michael Gravesen, som er koncernchef i Opvækst- og Læring i Faaborg Midtfyn Kommune. 

Læs også Kommune om autistiske Benjamin: Vi har strukket os langt

Efter TV 2/Fyn gik ind i sagen, indkaldte Faaborg Midtfyn Kommune familien Green til et hastemøde 25. august, hvor kommunen gav familien lov til at holde Benjamin hjemme efter behov, selvom familien allerede havde anmodet om dette i december 2016. Fra september 2017 modtog familien en ny lægeerklæring fra overlæge i neurologi på OUH, der anbefalede, at Benjamin blev fuldstændig frataget fra skole, fordi hans situation var så kritisk. Det er kommunens vurdering fra hastemødet Ankestyrelsen har stadfæstet. Ankestyrelsen har blandt andet også lagt vægt på den nye lægeerklaring. 

- Som udgangspunkt ansøgte vi jo først kun om en til to dages fri til Benjamin. Nu kan jeg dækkes op til 37 timer, og Ankestyrelsen henviser til den midlertidige afgørelse lavet på hastemødet 30. august, efter vi var i medierne, siger en glad og lettet mor.

Siden hastemødet i august har Benjamin været hjemme fra skole fuldtid, og det har haft stor indflydelse på Benjamins trivsel, at han nu ikke skal tvinges i skole. 

- Benjamin har for det første taget på. Ikke mindre end 6,2 kilo. Vi oplever, at Benjamin kan sove igennem om natten, han er glad for at komme i seng, og socialt åbner han også mere op, forklarer Susanne Green.