Ild i togmotor: Lokomotivføreren mærkede rystelser i toget

Både Arriva, Banedanmark og Haverikommissionen skal nu undersøge, hvorfor der brød brand i et tog på Svendborgbanen onsdag eftermiddag.

Den voldsomme røgudvikling fra et tog på vej ind til Ringe Station onsdag eftermiddag, skyldes, at en af de to motorer i toget brød i brand. Det har Arriva fastslået.

- Nu skal toget transporteres til et værksted i Struer, hvor motoren skal undersøges nærmere, så det kan blive fastslået, hvor og hvorfor der gik ild i motoren, fortæller Arrivas sikkerhedschef Erik Østergaard.

Mærkede rystelser

Toget var netop på vej ind mod Ringe Station, da der pludselig kom kraftig røg fra toget. Passagererne alarmerede hurtigt lokomotivføreren.

- Allerede inden passagerne henvendte sig til lokomotivføreren, havde han mærket rystelser i toget, så han vidste godt, at det var noget galt, siger Erik Østergaard.

Toget blev kørt ind på Ringe Station, hvor lokomotivføreren hurtigt konstaterede, at der var ild i en motor.

God reaktion

- Han handlede helt korrekt, da han straks begyndte en evakuering af passagerne i toget. Det foregik helt udramatisk, og alle kom ud i sikkerhed, fortæller sikkerhedschefen.

Herefter forsøgte han at slukke ilden med en pulverslukker, men det stod hurtigt klart for lokomotivføreren, at det var utilstrækkeligt til at slukke ilden, hvorefter brandvæsnet blev tilkaldt.

- Der opstår hurtigt meget høje temperaturer, når en motor brænder, og derfor var det nødvendigt, at beredskabet blev tilkaldt, så de kunne slukke og nedkøle den brændende motor med masser af vand, siger Erik Østergaard.

Meget alvorligt

Ifølge sikkerhedschefen var der ikke på noget tidspunkt fare for passagerne.

- Ild i et tog er altid meget alvorligt. Men togstammen er opbygget til at kunne modstå udefrakommende påvirkninger, så der var ikke fare for, at toget brød i brand, siger Erik Østergaard.

Episoden er nu blevet indberettet til både Haverikommisionen og Banedanmark, som skal lave rapporter over, hvad der skete, og fastslå om uheldet giver anledning til at ændre på procedurer eller teknik i Arrivas tog.