I det fynske folks tjeneste

Kaj lukker efter 40 år: Min fornemste opgave bliver nu at slappe af

Efter 40 år lukker Kaj Mortensen Midtfyns Cykel- og Knallertforretning i Ringe. Hans fornemmeste opgave som pensionist bliver at slappe af.

03:44

Kaj Mortensen får snart ikke mere glæde af kunder som Børge Jensen. Den 15 år ældre cyklist er altid frisk på en hjertelig ordkrig. Video: Jonas Bertelsen

Kaj Mortensen er ikke sortseer. Han er heller ikke bitter. Han er bare realist og gammel nok til at lukke sin butik. Den butik, som han har haft sin daglige gang i siden 1976.

I disse dage er han i gang med den store oprydning og udsmidning. Matriklen er solgt til naboen, og Kaj Mortensens cykelforretning vil ved årsskiftet alene være at finde i lokalhistorien.

- Den udvikling der er sket inden for de seneste tre år, hvor det er gået rigtigt stærkt, her er det næsten lige meget, hvad det er, så bestiller folk det hjem over nettet. Det er den største udfordring, der er, siger den 69-årige kommende pensionist.

Inden det koster rigtig meget guld, så er det om at smide håndklædet i ringen og så se at komme væk.

Kaj Mortensen, snart tidligere cykelhandler

Han har som de fleste konstateret, at internettet er kommer for at blive, og har også registreret, at der bliver flere og flere kunder, som kigger på varer for blandt andet, at finde den rette størrelse på for eksempel et par cykelhandsker.

- Normalt tager jeg kampen op med alt og alle, men min tid er bag mig, så derfor, inden det koster rigtig meget guld, så er det om at smide håndklædet i ringen og så se at komme væk. 

Kaj Mortensen er i gang med den store oprydning. Ud ryger en masse ældre cykeldele, mens nye varer sælges til nedsat pris. Foto: Jonas Bertelsen

- For nethandlen ødelægger fuldstændig detailhandlen. Og så kan man lide det eller lade være. Men det går rigtig, rigtig stærkt, hvis det ikke er gået op for folk - eller butiksindehavere, siger Kaj Mortensen.

Den sidste dag i forretningen
TV 2/FYN besøger Kaj Mortensen en tidlig morgen. Og der er nok at tage sig til. I det ryddelige værksted står cyklerne side om side og venter Kaj Mortensens kyndige og 40-årige erfaring. I butikken står cyklerne i flere størrelser og typer.

Den sidste cykel, han sælger, bliver til ham selv. Det sker 23. december, hvor han vil dreje nøglen for sidste gang, forlade Østre Ringvej 26 i Ringe og trille hjem til hustruen Bodil og holde jul.

Fra Thule til Ringe
Dengang i 1976 var der ikke tænkt på el-cyklens lyksagligheder. Da Kaj Mortensen 18. maj lukkede den første kunde ind i Midtfyns Cykel- og Knallertforretning stod der grønne og røde Puch Maxi'er med benzinmotorer, mens cyklerne udelukkende var udstyret med pedaler som fremdriftsmiddel.

Den maskinarbejderuddannede Kaj Mortensen grundlagde sine 40 år som cykelsmed og -handler med tre års opsparing fra et ophold på Thulebasen i Grønland.

01:11

10 minutter tog det for naboen Ole Jensen, Ole's Olie, at få skrevet checken, siger Kaj Mortensen.

Luk video

I følge Kaj Mortensen så var formuen større dengang, end den er i dag, men med sig har han også en check fra Ole's Olie, naboen der overtager hans ejendom. En handel som oliemanden Ole Jensen gennem årene har presset og presset Kaj Mortensen for skulle ske.

Hvad med fremtiden?
Men hvad skal Kaj Mortensen, når han forlader sit livsværk?

- Der skulle jeg gerne have ryddet op og ryddet ud over alt.

- Og så er den epoke - eller hvad du nu vil kalde det - forbi.

- Og så skal jeg jo hjem. Og afspadsere. Og det bliver jo rigtig, rigtig, rigtig dejligt.

Der kommer dog til at gå en uges tid mere. Regnskabet skal afsluttes, og det regner Kaj Mortensen sker med årsskiftet, så den 69-årige cykelhandler 1. januar kan skifte titel for alvor og gå på pension.

- Så skal jeg lave al det jeg ikke har nået de sidste 40 år - derhjemme. Der får jeg travlt. Den fornemste opgave for mig bliver at slappe af.

02:53

Kaj lukker sin cykel- og knallertforretning efter 40 år

Luk video