I det fynske folks tjeneste

Kø til at kigge på køer

De økologiske landmænd lukkede i dag de forårskåde køer på græs efter en lang vinter i stalden, og det er gået hen og blevet noget af et tilløbsstykke.

Tusindvis af mennesker besøgte i dag Søbysøgård for at kigge på køer. Foto: Lasse Beck Frost

Siden Økodagen for første gang blev afholdt i 2005 er besøgstallene bare vokset og vokset. På Søbysøgaard på Midtfyn brugte cirka 10.000 danskere deres søndag, hvor det kun var omkring 1000 det første år. På landsplan er det vokset fra cirka 10.000 gæster det første år til 200.000 gæster i år. 

- Køerne bliver lukket ud. Jeg tror, at det bliver rigtig sjovt, siger Bertram Stær Grove fra Odense. 

Han skal sammen med sin far se de 125 jerseykøer blive lukket på græs. 

- Vi er sammen og ude i naturen. Normalt går vi til familie-spejder om søndagen, men det skulle vi ikke i dag, så det var en gylden lejlighed til det, forklarer Bertrams far Henrik Stær Grove. 

72 økologiske gårde åbnede stalddørene op for gæster i dag, hvor man på Fyn kunne besøge Verningelund ved Tommerup udover Søbysøgaard. 

På Søbysøgaard er det ikke kun gæsterne der får noget ud af dagen. Gården har været fængsel siden 1933, hvor de indsatte hjælper til i stalden. 

- Vi holder det fordi, vi er en offentlig institution, og vi vil også gerne vise, hvad vi går og laver til hverdag. De indsatte, som hjælper os, synes også, at det er spændende at være med til, forklarer Jørgen Rasmussen, der er  driftsleder på Søbysøgaard. 

Økologisk Landsforening afholder Økodagen i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier: Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Hansens Mejeri, Løgismose og Gläserne Meierei. 

01:29 Luk video