Krimimord i Tommerup: Fynsk forfatter på toppen af bestsellerlisterne

Blandt lyserøde roser og landlig ro udtænker Tommerup-forfatter Mads Peder Nordbo de mest modbydelige mordplots. Det virker. Hans seneste bog, skrevet med Sara Blædel, går sin syvende uge i møde på toppen af bestsellerlisterne.

Hovedgaden i Tommerup på en solbeskinnet tirsdag i juli. Det vildeste er en tunet knallert, der høvler forbi Brugsen, hvor fredeligt udseende fynboer henter aftenens grillpølser og rosévin. 

Tilsyneladende en fredelig provinsby, der opfordrer til fred i sindet. Skulle man tro. Men næh, nej. Det er netop her i al den tommerupske ro, at bestsellerforfatter Mads Peder Nordbo udtænker de mest bestialske forbrydelser, som efterfølgende finder vej til hans krimier.

Og det virker. Hans seneste krimi, Opløst, skrevet sammen med Sara Blædel, har i over seks uger prydet toppen af bestsellerlisten. Bogen foregår lige uden for Mads Peders vinduer i down town Tommerup, hans fødeby.

quote Bogen sælger godt i Danmark, men vil også blive udgivet i en række andre lande, så det er da skægt, at Tommerup bliver verdens navle

Mads Peder Nordbo, forfatter, Tommerup

Og er her overhovedet så roligt, som her ser ud til? Ikke i hovedet på Mads Peder Nordbo. Han bor lige rundt om hjørnet på Buchwaldsvej, er forfatter, og for ham lurer ondskaben lige under overfladen. 

Tommerup hovedgade en tirsdag i juli. Tilsyneladende fredelig, men ingen ved, hvad der lurer under overfladen. Foto: Signe Ryge
Tommerup hovedgade en tirsdag i juli. Tilsyneladende fredelig, men ingen ved, hvad der lurer under overfladen. Foto: Signe Ryge

- Angsten for det onde bor alle steder. Tommerup kan jo også være grum. Det bliver bare ekstra uhyggeligt, når sådan en fortælling udspiller sig i et lille område, hvor alle kender alle. Jeg har altid haft lyst til at skrive en krimi, som foregik i Tommerup, siger Mads Peder Nordbo.

Tommerup er min by

Mads Peder Nordbo foretrækker at skrive om miljøer, som han kender godt, og hvor han bor. Da han boede i Nuuk, Grønland, foregik hans krimier der. Nu, hvor han er flyttet hjem til sin fødeby Tommerup, ja - så må den lille, fynske provinsby lægge ramme til en grufuld historie om pinefuld død. 

- Tommerup er min by. Jeg har boet her det meste af mit liv, så det har været superskægt at kunne give lidt tilbage til byen. Bogen sælger godt i Danmark, men vil også blive udgivet i en række andre lande, så det er da skægt, at Tommerup bliver verdens navle - i et kort øjeblik, siger Mads Peder Nordbo.

quote Det bliver bare ekstra uhyggeligt, når sådan en fortælling udspiller sig i et lille område, hvor alle kender alle.

Mads Peder Nordbo, forfatter, Tommerup

- Hvis jeg skal skrive en fiktiv fortælling, hvor jeg finder på historier, så slipper jeg bedst afsted med det, hvis så meget som muligt er sandt. Det er nemmere at "lyve", hvis næsten alt, hvad man siger er sandt - det gælder også bøger. Så hvis læseren kan mærke, at hele miljøet og personerne virker ægte og troværdige, så er det nemmere at fylde de grumme ting på, som ikke er så ægte igen, siger Mads Peder Nordbo og fortsætter:

- Så det var naturligt for mig at bruge Tommerup, og den var Sara Blædel heldigvis med på. Det kan ellers godt virke lidt åndsvagt at skrive en bog, som man håber bliver et kæmpe hit i flere lande - og så foregår den i Tommerup. Men hun var helt med på den, det giver noget intimitet, siger Mads Peder Nordbo.

Mor er stolt

Efter en årrække i Grønland er der flere fordele ved at vende hjem til Tommerup. For eksempel at familien er tæt på igen. Mads Peder Nordbos 87-årige mor bor kun et stenkast væk, og hun følger tæt med i sin søns litterære karriere.

-  Hun kan næsten ikke få luft af stolthed. Hun har begejstret læst med i alle årene, og hun har kendt til det her projekt, før nogen andre kendte til det. Når folk har set Sara og jeg på et busskilt eller i fjernsynet, så fortæller de hende om det, og det har været fantastisk for hende. Selv hjemmeplejen snakker om det, når de har læst bogen, og hun synes, at det er så hyggeligt, siger Mads Peder Nordbo

Går i Brugsen i nabobyen

Når Mads Peder Nordbo går ind en af de lokale butikker i Tommerup for at købe aftensmad, skal han afsætte ekstra tid eller vælge nabobyen. For mange har læst hans bog og vil gerne snakke om det.

- Leif, der har motionscenteret Fin Form, havde jo set, at Fin Form er med i bogen, så det, synes han jo, er sjovt. Også selvom det er i en grum historie! Folk vil rigtigt gerne snakke og kommentere, og det er rigtig hyggeligt, siger Mads Peder Nordbo.

I arbejdsværelset er processen med den næste bog allerede godt i gang. Foto: Signe Ryge.
I arbejdsværelset er processen med den næste bog allerede godt i gang. Foto: Signe Ryge.

Ondskab er spændende

Det kan undre en udenforstående, at Mads Peder Nordbo beskæftiger sig så indgående med mareridtsagtige mord og modbydeligheder. Men det er der en grund til. Forfatteren er nemlig dybt optaget af begrebet ondskab.

-  Ondskab er utrolig spændende. Jeg kan godt lide at arbejde med ondskab og prøve at finde ud af, hvordan ondskaben er opstået. Så det er de psykologiske sider af ondskaben, der fascinerer mig: At forstå hvorfor nogen gør andre ondt. Det er meget sjældent, at mennesker er onde for at være onde. Der går næsten altid et eller andet forud, noget der er blevet ødelagt i deres liv. Mit mål i hver bog er, at læseren skal være tæt på at synes, at morderen skal gå fri. Læseren skal have mere lyst til at straffe de mennesker, der har skabt morderen end selve morderen, siger Mads Peder Nordbo.

quote Ondskab er utrolig spændende. Jeg kan godt lide at arbejde med ondskab og prøve at finde ud af, hvordan ondskaben er opstået.

Mads Peder Nordbo, forfatter, Tommerup

Havearbejde er et frikvarter for Mads Peder Nordbo. Når roserne skal beskæres, holder hjernen fri for mordmysterier og bogsalg. Foto: Signe Ryge
Havearbejde er et frikvarter for Mads Peder Nordbo. Når roserne skal beskæres, holder hjernen fri for mordmysterier og bogsalg. Foto: Signe Ryge

- Jo mere hverdagsagtigt det er, jo mere skræmmende er det. Man kan forsvinde på vej hjem fra arbejde, eller mens man står i køkkenet og skræller kartofler. Det er helt almindelige mennesker, som det kan ske for.

Frikvarter i haven

Haven omkring den gamle villa hos Mads Peder Nordbo er decideret yndig. Romantisk stil med slyngroser og frodige stauder alle vegne. Det kræver vedligehold - og det er godt for den travle forfatter.

Havearbejdet bliver nemlig brugt til at rense hovedet for arbejdstanker og holde et mentalt frikvarter. Når de visne roser skal nippes af, så kræver det fuld koncentration. Jo mere succes med bøgerne, jo vigtigere bliver pauserne. For ellers fylder det for meget.

- Jo flere lande jeg udgiver i, jo mere arbejde er der hver uge. Og så bliver det vigtigt at holde helt fri et par timer en gang imellem og få ro i hovedet. Men inspirationen kan godt komme snigende alligevel. For eksempel var jeg på Thorø og samle sten, - og vupti - nu er Thorø med i den nye bog. Jeg er ikke helt herre over det, og den dag jeg er herre over det hele, så vil jeg ikke skrive mere. Så er det ikke sjovt mere. Det skal løbe løbsk en gang i mellem, der skal være blæst i Mariager Fjord, siger Mads Peder Nordbo.

Om Mads Peder Nordbo

Oversigt

    Oversigt