Landsbyer kæmper for deres børnehaver

Over 50 forældre fra Vantinge på Midtfyn var søndag samlet for at kæmpe for deres lokale børnehave.

Kommunen skal på grund af drastisk faldende børnetal lukke daginstitutioner, og mange landsbyer frygter at deres børnehaver bliver ofret.

Siden 2007 er antallet af fødsler på Fyn faldet med 15 procent, og i Faaborg-Midtfyn Kommune svarer det til børnene i 2-3 børnehaver. Derfor har politikerne i kommunen bedt 21 lokalråd i kommunen komme med forslag til hvordan de lokale børnehaver i landsbyerne kan bevares.

- Det er utrolig vigtigt, at vi har en børnehave her i Vantinge. Det er det sidste samlingssted vi har, og hvis børnehaven lukker, så tror jeg, at det vil blive endnu sværere at få tilflyttere til Vantinge, siger Lise Bruun Hansen, der har sønnen Alberte i den lokale børnehave.

Lokalt samlingsted

De 50 forældre skulle lave et høringssvar til kommunen, og komme med ideer til, hvordan den lokale daginstitution kan opretholdes med et stærkt faldende børnetal.

- Det er et samlingsted, det giver tryghed og kvalitet i lokalsamfundet. Institutionen gør det muligt at leve på landet, og jeg vil gå langt for at bevare børnehaven i byen, siger formanden for lokalrådet i Vantinge, Karl Peter Warming.

De 21 lokalråd i Faaborg-Midtfyn Kommune er samlet under paraplyen Fynsland, og formanden for Fynsland har et forslag til hvordan de lokale daginstitutioner i landsbyerne kan overleve i fremtiden.

- Man kan samle pasningstilbudene i Ringe til én stor institution, og dermed få flere resurser til at drive børnehaver i landsbyerne, siger Gunnar Landtved, der er formand for Fynsland.

Forslag om kæmpe institution

0501 vantinge1

I Ringe er der i øjeblikket fem daginstitutioner og lederen af to af institutionerne synes, at forslaget lyder fornuftigt.

- En stor institution giver mange muligheder for stordriftsfordele og et bedre fagligt miljø til gavn for børnene, siger institutionsleder Britta Rubech Iwersen.

Politikerne er netop nu ved at starte debatten op om hvad der skal ske med pasningstilbudene i kommunen de kommende år, hvor der bliver endnu færre børn at passe.

- Jeg er tilhænger af at vi har et fintmasket net af pasningstilbud i hele kommunen, og det kan være en god mulighed at bygge en ny stor, moderne institution i Ringe fremfor at renovere de fem gamle institutioner, siger Jakob Holm(SF), der er formand for børne- og uddannelsesudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere om Fynsland