Landsbyer kæmper sammen: - Vi dør, hvis vi kun tænker på os selv

Skoler lukker, aktiviteter stopper og folk flytter. Det er den triste skæbne, som mange landsbyer oplever. Men ikke i Gislev, Kværndrup og Ryslinge. De tre landsbyer har nemlig dannet en landsbyklynge, hvor de sammen kæmper for at bevare livet på landet.

Fremtiden for landsbyerne har dystre udsigter. Også i Kværndrup, Gislev og Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune. Tal viser, at antallet af indbyggere i de tre landsbyer vil være faldende de næste ti år. Det vil antallet af erhvervsaktive også. Til gengæld vil der komme flere ældre. 

quote Hvis vi koncentrerer os om os selv, så dør vi simpelthen. Vi er for små, derfor står vi også sammen, for jo flere vi står sammen desto større chance har vi for at overleve.

Frank Andersen, Lokalrådsformand i Kværndrup

Men den triste udvikling skal stoppe. Det mener borgerne, så derfor har de tre landsbyer slået sig sammen til en landsbyklynge.

- Hvis vi koncentrerer os om os selv, så dør vi simpelthen. Vi er for små, derfor står vi også sammen, for jo flere vi står sammen desto større chance har vi for at overleve, forklarer Frank Andersen, der er lokalrådsformand i Kværndrup. 

- Hvorfor skal vi konkurrere mod hinanden, når vi ligger så tæt?  Der er jo faktisk kun en å eller et sogneskilt imellem os. Og så har vi jo alle sammen nogle ressourcer, vi kan bruge og udnytte hos hinanden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi bliver hørt
Landsbyerne kæmper en fælles kamp for at bevare livet på landet. Og med gode resultater. Blandt andet har kommunen hørt deres ønske om en ny cykelsti - en cykelsti, som ifølge politikerne er blevet en realitet, fordi så mange borgere skrev under.

- Til sammen er vi lige så mange mennesker som i Ringe, så vi har lige pludselig fået en stemme, der kan blive hørt, hvis vi kan blive enige om, hvad vi vil kæmpe for som område, fortæller Malene Aastrup, der er menighedspræst i Ryslinge. 

quote Hvorfor skal vi konkurrere mod hinanden, når vi ligger så tæt? 

Frank Andersen, Lokalrådsformand i Kværndrup

Derudover har de fået fælles håndboldtræning i Ryslingehallen. Før samarbejdet var der simpelthen ikke tilmeldinger nok. Og er der fællesspisning i den ene by, så sørger man for, at der ikke sker noget på det tidspunkt i de to andre.

Faaborg-Midtfyn Kommune støtter op om landsbyklyngen. Landdistriktskoordinator Jens Peter Jacobsen forklarer mere her i videoen. 

25 nye landsbyer står klar
Fem områder i Danmark har været med i projektet om landsbyklynger, der er støttet af Realdania og DGI. Og resultaterne er så positive, at de nu udvider projektet, så 25 nye landsbyer kan søge om støtte til at skabe deres egen landsbyklynge. 

- Ofte koncentrerer man sig blot om sin egen lille landsby, og så anser man ikke de andre lokalsamfund for interessante. Derfor vil vi gøre opmærksom på, at der også er mange andre gode tilbud i nabolandsbyerne, siger Malene Aastrup.

Hvis man som landsby har lyst til at søge, så er ansøgningsfristen i maj 2017. Du kan læse mere om projektet her.

Prognose: Sådan vil udviklingen gå i Gislev, Ryslinge og Kværndrup

 

 

Oversigt

    Oversigt