Laura laver frisurer til stor dansk film:
- Det er noget andet end det, man lærer i salonen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Bille August optog mandag en ny film i Ringe, og her var det ikke kun landskabet, der var fynsk. Flere af statisterne var nemlig stylet og klargjort af lokale frisørelever.
Det kan være svært at se, hvordan det, man lærer på skolebænken, kommer til at se ud i virkeligheden. Det fik frisørelev Laura Ellehave Jensen dog mulighed for at se, da hun og klassekammeraterne mandag formiddag kom forbi Boltinggård gods.
De var dog ikke kun for at se andre frisører i aktion. De skulle nemlig være med til at style 23 artister til en film, Bille August instruerer. Og det var en helt speciel oplevelse, fortæller Laura Ellehave Jensen.
-Jeg synes, det er enormt spændende. Det er mega lærerigt, netop fordi det er en bestemt historisktid, man arbejder i. Det er jo lidt noget andet end det, man lærer i salonen.
Asiens rigeste mand vil masseproducere Henriks opfindelse
En del af maskinen er opfundet i Henrik Stiesdals egen kælder på Fyn, og den skal gøre grøn brint billigere end nogensinde før.
Det hele begyndte i en kælder i Odense, og nu kan en fynsk opfindelse snart få afgørende betydning for Indiens grønne omstilling.
I spidsen for den fynske virksomheden Stiesdal A/S står vindmøllepioner Henrik Stiesdal, der sammen med sine cirka 75 medarbejdere har udviklet brintelektrolysemaskinen ’HydroGen Electrolyzer’.
Og nu skal den masseproduceres på en ny ”gigafabrik” drevet af indiens største industrivirksomhed, Reliance Industries.
- Vi vil gerne ud og gøre noget ved klimaet. Vi har en ambition om, at vi skal være årsagen til, at verden sparer en vis mængde CO2 i 2030, og der er det her jo virkelig stort for os, fordi det gør, at vi kommer ud og får en plads på markedet, siger Henrik Stiesdal til TV 2 Fyn.
Står bag hundredvis af opfindelser
Ifølge Reliance Industries administrerende direktør Mukesh Ambani, der siges at være Asiens rigeste mand, er samarbejdet et vigtigt skridt for at sætte skub i Indiens grønne omstilling.
- Det er jo rigtig, rigtig stort. Det betyder rigtig meget for os at kunne sige til vores folk: "Det virker altså. Vi er kommet så langt, så den her kæmpestore spiller gerne vil lege med os". Det er jo bare fedt, siger den fynske opfinder.
Ser man på Henrik Stiesdal er han da også den rette mand til jobbet, når der kommer til grøn energi. Han har gennem tiden fået tilnavne som vindmølleindustriens 'grand old man' og ’Mr. Wind Power.’
Fynboen står bag flere hundrede opfindelser og patenter og har modtaget en lang række priser for sine bidrag til udviklingen af blandt andet vindmøller.
I dag er Henrik Stiesdal direktør i virksomheden Stiesdal A/S, som han selv har grundlagt. Men han insisterer fortsat på selv at have tingene mellem hænderne.
Derfor har han også selv opfundet en del af det nye elektrolyseapparat i sit eget hjem.
- Det er jo noget andet end vindmøller, så jeg var på udebane. Og det duede ikke, for jeg måtte forstå, hvad vi snakkede om, så jeg satte en forsøgsopstilling op hjemme i kælderen for at blive fortrolig med det, fortæller han.
- Det er trædestenen fra grøn el til grønne brændstoffer
Langt de fleste har faktisk selv eksperimenteret med den slags elektrolyseapparat, Henrik Stiesdal nu skal masseproducere i Indien.
Elektrolyse, hvor man sætter strøm til vand for at spalte det til grunddelene ilt og brint, er nemlig en del af fysikundervisningen i folkeskolen.
Når brinten så brændes af igen, er det eneste restprodukt vand og energi. Så bruger man strøm fra vindmøller og solceller til at producere gassen, får man et grønt brændstof.
Ifølge Henrik Stiesdal kan det blandt andet bruges til at erstatte fossile brændstoffer, hvor el ikke er en mulighed – eksempelvis i lastbiler, oceangående skibe og en række industriprocesser.
- Det er trædestenen fra grøn strøm til grønne brændstoffer, grøn plastik og grøn gødning. Alt det starter med brint, fortæller han.
Derfor har Stiesdal A/S med hjælp fra eksperter på DTU brugt deres viden fra vindmølleindustrien til at udvikle et elektrolyseapparat, der skal gøre brinten billigere end nogensinde før.
Eksempelvis har eksperimenterne i Henrik Stiesdals kælder resulteret i en måde at gøre apparatets elektroder mere effektive.
- Det er ikke rocket science, men vi har fået det lavet, så det er så effektiv som muligt og så billigt som muligt, fortæller han.
Og så kommer den grønne omstilling ”helt af sig selv”, mener opfinderen.
Syddansk Erhvervskole har startet et samarbejde med FilmFyn, der gør det muligt for frisøreleverne at vælge fag, der er målretter deres uddannelse mod job i filmbranchen. Og det er der en helt særlig grundt til.
Brug for arbejdskraftt
Filmbranchen har nemlig svært ved at rekruttere folk til blive såkaldte ”filmhåndværkere”. Det er 35 fagspecifikke job, som eksempelvis stylister, der er på enhver spillefilm.
Derfor håber Klaus Hansen, der er direktør ved FilmFyn, at eleverne har haft en god oplevelse ved dagens optagelser.
- For mig er det jo kulminationen på en rejse, hvor vi de sidste to år har argumenteret for, at både fyn, men også den nationale filmbranche, har ekstraordinært behov for mere arbejdskraft, og at vi bliver nødt til at lave en regionalstrategi. Og det har Syddansk Erhvervsskole kastet sig over. Det er jeg rigtig glad for, siger han.
Lokale jubler over ny cykelsti:
- Det bliver Danmarks smukkeste
Efter årtiers kamp er en ny dobbeltrettet cykelsti klar til at blive bygget ved Hvidkilde Gods i Svendborg. Både planen og budgettet for stien glæder lokalgruppens formand.
I årtier har svendborgenserne kæmpet og presset på ved borger- og stormøder for en sikker cykelsti ved Hvidkilde Gods. Nu har deres kamp har betalt sig.
Parterne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, at der skal etableres en ny dobbeltrettet cykelsti på den 2,4 kilometer lange strækning i sydsiden af Faaborgvej. Arbejdet med at anlægge stien kan påbegyndes allerede næste år.
Og det vækker stor begejstring blandt de lokale.
- Jeg kan se, at folk jubler på de sociale medier. Nu kan man begynde at pendle på arbejde og sende sine børn og unge trygt ud på cykel, siger Jens Fabricius Hansen, der er formand i Foreingen til fremme af cykelsti mellem Ollerup og Svendborg.
Forløsning
Jens Fabricius Hansen har hårdnakket kæmpet for en sikrere vej mellem de to byer de sidste tre år. Og selvom detaljerne for den nye vej endnu ikke er på plads, så ser han med begejstring på det, politikerne har fremsat.
- Det er en stor forløsning, at der nu er et udsigt til en løsning. Det er så fantastisk, for det her har været et problem i mange år. Man har kæmpet for det længe. Det, der er udsigt til, er spektakulært, siger Jens Fabricius Hansen og fortsætter.
- Jeg tror det bliver en af Danmarks smukkeste cykelsti-etaper. Det ser vi i den grad frem til.
En særlig tak
Selvom Jens Fabricius Hansen er formand i den aktive forening, så lægger han dog fortjensten hos andre end ham selv. Han står nemlig på skuldrene af en kamp, der har stået på i over 50 år blandt de lokale.
- Jeg kan kun sige tak til alle, der har været med i det her. Det her været en hel enorm lokal opbakning fra skoler, borgere og også byrådet, selvom det ikke er deres ansvar men statens, siger formanden og fortsætter.
- Jeg tror især Bo Hansen (borgmester i Svendborg red.) fortjener ros, fordi han i sidste ende fik alle til at trække i samme retning. Der var særinteresser i det og mange hensyn, der skal tages i forhold til kulturarv og natur.
Godt givet ud
I Infrastrukturplan 2035 er der afsat 200 millioner kroner til bedre cykelinfrastruktur ni steder i hele landet. Cykelstien ved Hvidkilde Gods er det dyreste projekt med 63 millioner kroner. Det mener Jens Fabricius Hansen dog er det værd.
- Pengene er så godt givet ud. Der er brug for at vi tager cykelinfrastrukturen alvorligt. Cyklismen løser trængsel, det løser sundhedsproblemer, det skaber naturnærhed og så videre. Det løser så mange ting, siger han.
Det kan tage to-tre år at gennemføre projektet med at etablere cykelstien ved Hvidkilde Gods.
Frisøreleverne fra Sydddansk erhvervskole var dog ikke kun inviteret med til for arbejde som stylister. De var også inviteret med til at se filmen, så de kunne se hvilken betydning deres arbejde har for branchen.
- Vores elever kan se sammenhængen imellem det, de bliver uddannet til, og det de skal lave i virkeligheden. Og det er jo det, vi gerne vil. Vi vil jo gerne have det der skift mellem skole og praktisk undervisning, siger Roar Falkenberg, der er Uddannelses- og markedsdirektør hos Syddansk erhvervskole.
En ny karrierevej
For Laura Ellehave Jensen gjorde det indtryk at komme med på optagelse og se, hvordan hendes arbejde så ud. Hun kan godt lide det særlig samarbejde, der er på filmsettet.
-Jeg tænker det er en sjov måde at bruge frisørfaget på. Også lige så meget for at vise, hvad man ellers kan med uddannelsen. For jeg tror der er mange der ikke er klar over, at man kan komme med på sådanne nogle produktioner som frisør, fordi der er et billede af, at man står i en salon hele dagen, siger Laura Ellehave Jensen og fortsætter.
- Det er et spændende univers, så hvis muligheden er der, tror jeg da, at jeg vil gribe den.
Filmen, der mandag var på optagelse, hedder "Kysset". Den har Esben Smed og Clara Rosager i hovedrollerne og efter planen får den premiere i august 2022.